S-au prăbușit construcțiile de locuințe. Mii de case stau nevândute, iar 70% dintre dezvoltatori sunt în pragul insolvenței

S-au prăbușit construcțiile de locuințe. Mii de case stau nevândute, iar 70% dintre dezvoltatori sunt în pragul insolvenței

Construcțiile rezidențiale sunt printre cele mai afectate domenii în acest an de inflație și creșterea dobânzilor. Iar contracția sectorului se accelerează, în trimestrul al treilea din 2023 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul de locuințe finalizate fiind cu aproape 13% mai mic.

În primele nouă luni ale anului, scăderea este de 5,6%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

„În T3/2023 au fost date în folosință 17.916 locuințe, în scădere cu 2.307 locuințe față de aceeași perioadă a anului trecut. În perioada 1.I-30.IX.2023 au fost terminate 49.993 de locuinţe, în scădere cu 2.801 locuinţe faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent”, arată datele INS publicate luni.

ADVERTISING

Declinul pieței imobiliare este abia la început

Iar declinul imobiliarelor se va accentua, numărul autorizațiilor de construire de locuințe scăzând după primele 10 luni din acest an cu 22,2%.

Cea mai mare scădere s-a consemnat în București-Ilfov, regiunea care era cea mai dinamică pentru construcțiile rezidențiale. Iar cu mai puține autorizații, numărul construcțiilor va scădea în perioada următoare.

Declinul survine pe fondul înăspririi condițiilor de creditare, pe de o parte, și al scumpirii materialelor de construcție și a mâinii de lucru, pe de alta.

Conform datelor BNR, stocul creditelor imobiliare a scăzut în luna octombrie 2023 cu 0,7% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în condițiile în care prețurile locuințelor noi au crescut puternic.

Creșterea dobânzilor percepute de bănci, presate de dobânda de referință, la peste 8% pe an, a redus și suma maximă împrumutată, astfel încât mulți potențiali clienți au amânat achiziționarea unei locuințe noi.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Stocul locuințelor finalizate, dar rămase nevândute a crescut, ceea ce îi determină pe dezvoltatorii imobiliari să își reducă activitatea, în așteptarea unor vremuri mai bune.

Aceasta se vede în scăderea tuturor indicatorilor la construcții: tranzacțiile de pe piața rezidențială, numărul de noi autorizații de construire, valoarea cifrei de afaceri din construcții exceptând lucrările inginerești.

Dezvoltatorii imobiliari resimt primii criza: Datorii de peste 100 de miliarde

Aceste date confirmă rezultatele studiului realizat la finele lunii noiembrie 2023 de firma de consultanță Frames, privind solvabilitatea firmelor imobiliare din România. Datoriile acestora au crescut la peste 100 de miliarde de lei în 2023.

ADVERTISING

Conform analizei, există indicii potrivit cărora industria ar putea înregistra o scădere din perspectiva cifrei de afaceri, pentru prima oară în 10 ani.

„Peste 70% dintre dezvoltatorii imobiliari din România prezintă un risc major de insolvenţă, pe fondul accentuării provocărilor generate de scăderea vânzărilor din imobiliare şi a creşterii taxelor.

Datoriile acestora au crescut la peste 100 de miliarde de lei în 2023, pe fondul majorării costurilor operaţionale şi accentuării blocajului financiar”, este concluzia analizei.

Cele mai mari scăderi ale numărului de locuințe finalizate se regăsesc în regiunile în care se înregistra o cerere mai mare, micile creșteri fiind consemnate în regiunile de dezvoltare unde industria imobiliară era mai puțin dinamică.

Citeşte integral analiza despre Construcțiile de locuințe – prăbușite sub povara inflației și dobânzilor. Scădere cu 13% în T3, mii de locuințe nevândute, dezvoltatori în pragul insolvenței pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇