Rușii le râd americanilor în nas, în fața amenințării cu falimentul

Rușii le râd americanilor în nas, în fața amenințării cu falimentul

Statele Unite au anunțat miercuri că, „cel mai probabil” nu vor prelungi scutirea de la sancţiuni occidentale care a permis Rusiei să continue temporar să-şi plătească datoria în dolari şi să evite astfel intrarea în incapacitate de plată.

Fără această scutire, Rusia cel mai probabil intra, tehnic, în faliment, într-o săptămână, pe 27 mai.

Anunțul a primit o reacție sfidătoare joi de la fostul premier rus Dmitri Medvedev.

„Americanii se gândesc să interzică Rusiei posibilitatea rambursării datoriei în dolari. Nu e cea mai proastă decizie pentru noi. În primul rând, toată lumea va înțelege că ar fi vorba de un default politic, nu financiar. Rusia e capabilă să-și plătească obligațiile în orice monedă, atât timp cât nu sunt create artificial probleme. Așa că reputația financiară a țării nu va fi afectată. (…)

ADVERTISING

În al doilea rând, creditorii americani nu-și vor primi banii, din cauza propriului guvern. În al treilea rând, ne putem achita aceste obligații în ruble. Sau nu plătim deloc și banii aceia vor fi folosiți cu scopuri precise care nu vor fi pe placul americanilor senili. Cum spun ei, cine râde la urmă râde mai bine”, a scris Medvedev pe Telegram.

Ziua 85 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor

Opțiunile americanilor

La sfârșitul lunii februarie, după ce au început să curgă sancțiunile pentru Rusia, ca urmare a invaziei în Ucraina, americanii au inclus o clauză prin care Rusiei i se permitea să plătească datoria în dolari, cu o aprobare de la Trezoreria SUA., potrivit Politico.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Această dispensă urmează să expire pe 25 mai. Două zile mai târziu, pe 27 mai, Rusia trebuie să plătească dobândă de 100 de milioane de euro pentru două obligațiuni. Una poate fi plătită și în ruble, deci nu ridică probleme. Pentru a doua, însă, are opțiune de plată doar în dolari, euro, lire sterline sau franci elvețieni. Iar fără dispensa oferită de americani, cel mai probabil nu va putea onora plata.

Șefa Trezoreriei SUA, Jennet Yellen, a anunțat miercuri că analizează „în mod activ” dacă este sau nu cazul să mai prelungească scutirea.

ADVERTISING

„Când am impus primele sancţiuni Rusiei, am creat o scutire. Dar ne aşteptam ca ea să fie limitată în timp. Participăm în mod activ la evaluarea riscurilor și a impactului pe care l-ar avea decizia de a nu înnoi clauza. Vrem să ne asigurăm că înțelegem care ar fi consecințele și potențialele repercusiuni. Nu am luat încă o decizie, dar o vom face în curând”, a spus Yellen.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇