România ar putea deveni un ”înger căzut”, retrogradată la categoria "junk" - oficial S&P

România ar putea deveni un ”înger căzut”, retrogradată la categoria "junk" - oficial S&P

Agenţia de evaluare S&P Global Ratings afirmă că România ar putea ajunge un ”înger căzut”, cu rating retrogradat la categoria ”junk”, adică nerecomandat pentru investiţii.

Criza generată de pandemia de COVID-19 a făcut ca ratingurile sau perspectivele pentru peste 2.000 de companii sau țări să fie retrogradate, scrie Reuters.

Datorii de aproape 400 de miliarde de dolari au intrat în teritoriul ”junk”.

Alexandra Dimitrijevic, șeful diviziei de cercetare al S&P, spune că s-a ajuns la un nivel record din acest punct de vedere - 37% dintre companii și 30% dintre băncile evaluate de S&P.

ADVERTISING

”O treime din companii sunt evaluate la B sau chiar mai puțin în Europa, cu 10% mai mult comparativ cu perioada dinaintea pandemiei”, a spus ea.

Recorduri negative se anunță și în cazul așa numiților ”îngeri căzuți” - companii sau țări al căror rating scade de la ”investment grade” la ”junk”.

Numărul ”îngerilor căzuți” a trecut, în acest an, de 25. Lista cuprinde nume mari, precum Ford F.N, Kraft Heinz KHC.O, Renault RENA.PA, Occidental Petroleum OXY.N, Delta Air Lines DAL.N, sau Macy's M.N.

Este vorba despre datorii de 360 de miliarde de dolari.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cei 119 potențiali ”îngeri căzuți”, conform S&P Global, au obligațiuni de 595 miliarde de dolari. Pe listă se află și două țări: Columbia și România.

Vezi și S&P avertizează că majorarea pensiilor va împinge deficitul bugetar al României la peste 10% din PIB în 2021

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

ADVERTISING

A.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇