Rezerva Federală şi-a îmbunătăţit semnificativ estimările privind creşterea economiei SUA. Wall Street a închis la niveluri record

Rezerva Federală şi-a îmbunătăţit semnificativ estimările privind creşterea economiei SUA. Wall Street a închis la niveluri record

Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite şi-a îmbunătăţit semnificativ estimările referitoare la creşterea economiei americane, dar a indicat, miercuri, că este improbabil ca dobânzile să fie majorate înainte de sfârşitul anului 2023, în pofida îmbunătăţirii perspectivei şi a accelerării inflaţiei în 2021.

Aşa cum era de aşteptat, instituţia a votat pentru menţinerea dobânzilor de împrumut pe termen scurt aproape de nivelul zero şi pentru continuarea programului de suplimentare a lichidităţilor prin achiziţia de active, prin care banca centrală cumpără lunar obligaţiuni în valoare de cel puţin 120 de miliarde de dolari, transmite Reuters.

ADVERTISING

Schimbările majore sunt modul în care bancherii Fed văd evoluţia viitoare a economiei şi impactul acesteia asupra politicii monetare.

”După un ritm moderat al redresării, indicatorii activităţilor economice şi ai pieţei muncii s-au îmbunătăţit recent, chiar dacă sectoarele cele mai afectate de pandemie sunt încă slăbite. Inflaţia continuă să se afle sub nivelul de 2%”, a afirmat comitetul de politică monetară în comunicatul publicat după şedinţă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Creştere economică de 6,5%

Fed anticipează pentru acest an o creştere economică de 6,5%, urmând ca avansul să se tempereze în anii viitori, potrivit estimărilor trimestriale ale membrilor Comitetului Federal pentru Piaţă Deschisă. Estimarea a fost îmbunătăţită de la ritmul de 4,2% prognozat în decembrie.

Previziunile pentru 2022 şi 2023 arată un avans de 3,3%, respectiv 2,2%. Pentru a tempera creşterea pe termen lung la 2,3%.

Fed mai anticipează scăderea ratei şomajului la 4,5%, de la nivelul actual de 6,2%. În decembrie, fed se aştepta la o rată a şomajului de 5%. Pentru următorii doi ani, prognozele sunt pentru un şomaj de 4,2% şi de 3,7%. Pe termen lung, rata şomajului ar urma să coboare la 4%.

ADVERTISING

Aşteptările privind inflaţia core sunt mai mari, Fed anticipând un nivel de 2,2% în acest an, de 2% în 2022 şi de 2,1% în 2023. Aşteptările pe termen lung sunt pentru o inflaţie de 2%.

Wall Street a închis la niveluri record

Indicii bursieri de pe Wall Street au încheiat tranzacţiile de miercuri în creştere, iar indicii Dow Jones şi S&P 500 au atins niveluri record, în urma îmbunătăţirii estimărilor economice de către Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite.

Indicele Dow Jones Industrial Average a urcat cu 189,42 puncte, sau cu 0,6%, la 33.015,37 puncte, fiind pentru prima oară când a închis peste nivelul de 33.000 de puncte.

Indicele S&P 500 a inversat o pierdere de până la 0,7% şi a urcat cu 0,3%, la un nivel record de 3.974,12 puncte. Cea mai mare contribuţie la aavansul S&P 500 a venit din partea acţiunilor Amazon.com.

Indicele Nasdaq Composite a recuperat pierderile din timpul şedinţei şi a închis în creştere cu 0,4%, 13.525,20 puncte.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:



În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇