Reţinerea şi neplata impozitelor şi contribuţiilor vor fi pedepsite cu închisoarea (proiect)

Reţinerea şi neplata impozitelor şi contribuţiilor vor fi pedepsite cu închisoarea (proiect)

Reţinerea şi neplata impozitelor şi contribuţiilor după o perioadă de 60 de zile de la scadenţă se reincriminează ca fapte de evaziune fiscală şi vor fi pedepsite cu închisoare de la 1 la 5 ani, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă publicat de Ministerul Finanţelor.

Potrivit proiectului, necesitatea unei astfel de propuneri legislative are la bază o mai bună colectare a acestor sume la bugetul de stat, în condiţiile în care astfel de pedepse descurajează săvârşirea de noi infracţiuni.

În ceea ce priveşte termenul de 60 de zile, Ministerul de Finanțe spune că acesta a fost stabilit ţinând cont de următoarele: drepturile salariale, cât şi impozitele şi contribuţiile cu reţinere la sursă sunt plătite de către contribuabili în funcţie de disponibilităţile băneşti deţinute de aceştia, la termenul de scadenţă reglementat de lege.

ADVERTISING

Din practica organelor fiscale s-a constatat faptul că o parte dintre debitori îşi efectuează plata obligaţiilor fiscale cu o întârziere faţă de termenul de scadenţă, motivat de lipsa de lichidităţi existentă la acel moment, se arată în actul normativ.

Aşadar, din punct de vedere al recuperării creanţelor, riscul fiscal de încasare este ridicat atunci când contribuabilii achită cu întârziere într-un termen mai mare de 60 de zile, întrucât după acest termen există posibilitatea să intre în incapacitate de plată.

ADVERTISING

Pe de altă parte, prin prevederile Codului de Procedură Fiscală, statul român a acceptat ca, prin procedura de mediere, organele fiscale să identifice soluţia optimă de stingere a obligaţiilor fiscale, inclusiv a celor cu stopaj la sursă, precum şi termenele la care acestea se vor achita.

Perioada în care se realizează această procedură de mediere este de cel pţin 45 de zile de la termenul de scadenţă, astfel că riscul fiscal la recuperare devine ridicat după o perioadă de 60 de zile de la data scadenţei acestor obligaţii.

ADVERTISING

Proiectul de ordonanță publicat de Ministerul de Finanțe mai prevede și că salariile şi sporurile din sectorul bugetar nu vor creşte anul viitor, dar și modificări la impozitarea microîntreprinderilor și la TVA pentru locuințe.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇