Profit istoric la Shell: Dublu față de anul trecut și cel mai mare din ultimii 115 ani

Profit istoric la Shell: Dublu față de anul trecut și cel mai mare din ultimii 115 ani

Shell a raportat profituri anuale record, după ce prețurile energiei au crescut anul trecut ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.

Profiturile Shell, anunță BBC, au atins 39,9 miliarde de dolari în 2022, dublu față de anul trecut și cel mai bun rezultat din istoria companiei de 115 ani.

Firmele energetice au înregistrat câștiguri record de când prețurile petrolului și gazelor au crescut în urma invaziei Ucrainei.

Partidele de opoziție britanice afirmă că profiturile Shell sunt „revoltătoare”. Acestea cer Guvernului să renunțe la creșterea planificată a plafonului prețului energiei, prevăzută în aprilie.

ADVERTISING

Anul trecut, guvernul Regatului Unit a introdus o taxă excepțională – numită Energy Profits Levy – pe câștigurile „extraordinare” ale firmelor, pentru a ajuta la finanțarea schemei sale de reducere a facturilor la gaz și electricitate.

Compania plătește 134 milioane dolari impozit în Marea Britanie

În ciuda deciziei, Shell a spus că nu se așteaptă să plătească nicio taxă în Regatul Unit în acest an, deoarece i se permite să compenseze costuri de dezafectare a unor investiții și investițiile în proiecte noi din Regatul Unit.

ADVERTISING

Shell a anunțat totuși, joi, că va plăti o taxă extraordinară de 134 de milioane de dolari în Marea Britanie pentru 2022 și se așteaptă să plătească în jur de 500 de milioane de dolari în 2023.

Poate părea puțin în comparație cu profiturile sale, dar Shell obține doar aproximativ 5% din veniturile sale din Marea Britanie, restul este realizat și impozitat în alte jurisdicții.

Cu toate acestea, criticii subliniază că Shell este o companie cu sediul central în Marea Britanie și a plătit mai mult acționarilor săi decât cheltuiește pentru investiții în surse regenerabile.

ADVERTISING

Shell a plătit 6,3 miliarde de dolari acționarilor săi în ultimele trei luni ale anului 2022 și plănuiește o răscumpărare de acțiuni de 4 miliarde de dolari.

Taxarea companiilor energetice în Marea Britanie

Taxa excepțională impusă de guvernul britanic se aplică numai profiturilor obținute din extracția petrolului și gazelor din Regatul Unit. Rata a fost stabilită inițial la 25%, dar acum a fost crescută la 35%.

Firmele de petrol și gaze plătesc, de asemenea, impozit pe profit, 30%, precum și o rată suplimentară de 10%.

Împreună cu noua taxă excepțională, aceasta duce cota totală de impozitare la 75%.

Citeşte mai departe despre profitul istoric al Shell în 2022: 39,9 miliarde de dolari pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇