Record la profiturile companiilor din România în perioada post-Covid: Topul sectoarelor

Record la profiturile companiilor din România în perioada post-Covid: Topul sectoarelor

Redeschiderea economiei post-pandemie a făcut ca serviciile să devanseze comerțul în topul celor mai profitabile ramuri, cu toate că 2021 s-a tradus printr-o creștere substanțială a rezultatelor pozitive înregistrate de ambele sectoare, reiese din datele Băncii Naționale a României (BNR).

Și industria prelucrătoare a consemnat o creștere semnificativă a profitabilității în 2021.

Activitatea acestor domenii a fost susținută de relaxarea restricțiilor asociate pandemiei și de dinamizarea consumului populației.

ADVERTISING

De asemenea, evoluții pozitive au fost înregistrate și în agricultură – pe fondul producției agricole remarcabile din T3 2021 – și în sectorul imobiliar.

Pe de altă parte, trebuie remarcată profitabilitatea spectaculoasă a companiilor energetice, care au crescut media generală, profitabilitate venită însă din prețurile energiei.

Topul profitabilității pe sectoare

Profitul net agregat al companiilor nefinanciare a înregistrat o valoare maximă istorică de 142,5 miliarde de lei, în creștere cu 42,6% față de anul precedent, ca urmare a majorării accelerate a vânzărilor, se arată în Raportul privind stabilitatea financiară, ediția decembrie 2022.

”Având în vedere cadrul macroeconomic actual, marcat de un nivel semnificativ de incertitudine, este necesar ca firmele să utilizeze profitabilitatea importantă din anul 2021 pentru creșterea rezilienței la condiții mai puțin favorabile, prin îmbunătățirea bazei de capital”, punctează specialiștii BNR.

ADVERTISING

Profiturile au crescut în ciuda avansului cheltuielilor de exploatare

Este de remarcat faptul că această majorare a profitabilității a avut loc chiar și în contextul unui avans semnificativ al cheltuielilor de exploatare la nivel agregat, în principal pe fondul creșterii cheltuielilor privind materiile prime și materialele (+20,4% față de anul precedent), a costurilor utilităților (+30,1%) și mărfurilor (+20,3%).

Astfel, creșterea costurilor de producție a fost cea mai presantă problemă raportată de 47% dintre companiile chestionate de BNR în cadrul Sondajului privind accesul la finanțare al companiilor nefinanciare din România (ediția din decembrie 2021).

ADVERTISING

Citeşte mai departe despre recordul de profitabilitate a companiilor din România în perioada post-covid pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇