Exxon dă în judecată UE pentru suprataxa impusă pe profit, adoptată și de România

Exxon dă în judecată UE pentru suprataxa impusă pe profit, adoptată și de România

Grupul petrolier american Exxon Mobil dă în judecată Uniunea Europeană, în încercarea de a o forţa să renunţe la noua taxă excepţională impusă grupurilor petroliere, argumentând că Bruxelles-ul şi-a depăşit autoritatea legală prin impunerea taxei.

„Impozitul pe profit excepţional este contraproductiv, descurajează investiţiile şi subminează încrederea investitorilor”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Exxon, Casey Norton, potrivit News.ro.

Exxon va lua în considerare taxa, în timp ce ia în considerare investiţiile viitoare de mai multe miliarde de euro în aprovizionarea cu energie şi tranziţia Europei, a spus el.

ADVERTISING

„Dacă investim aici depinde în primul rând de cât de atractivă şi competitivă va fi Europa”, a spus Norton.

Financial Times a scris pentru prima dată despre acest proces, miercuri.

Taxele excepţionale pe profit impuse de Europa ar putea costa cel puţin 2 miliarde de dolari până la sfârşitul anului 2023, a declarat directorul financiar Kathryn Mikells, într-o discuţie cu analiştii, pe 8 decembrie.

Exxon a declarat că a investit 3 miliarde de dolari în ultimul deceniu în proiecte de rafinării în Europa. Proiectele ajută grupul să livreze mai multe produse energetice, într-un moment în care Europa încearcă să-şi reducă importurile din Rusia.

ADVERTISING

Această suprataxă urmează să fie introdusă și în România, Guvernul adoptând o ordonanță de urgență ce presupune un impozit suplimentar de 60% pe profiturile excedentare ale companiilor de petrol, gaze, cărbune și rafinării.

Acest procent se va aplica pe acele câştiguri care în acest an şi anul următor vor depăşi cu mai mult de 20% media profiturilor impozabile ale perioadei 2018-2021.

Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG), care reprezintă peste 98% din companiile producătoare de ţiţei şi gaze naturale, acuză Guvernul Ciucă de „cea mai ostilă abordare din UE” în transpunerea acestui regulament, avertizând că pe termen lung va afecta serios viitorul industriei autohtone.

ADVERTISING

În România, participația Exxon în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră a fost preluată anul acesta de Romgaz.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇