Revine taxa de solidaritate: Statul vrea să ia mare parte din profiturile făcute în criză de companiile de petrol și gaze

Revine taxa de solidaritate: Statul vrea să ia mare parte din profiturile făcute în criză de companiile de petrol și gaze
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Guvernul a pregătit, pe ultima sută de metri a lui 2022, o ordonanță de urgență prin care impune o suprataxă pe profitul companiilor din sectorul petrolului, gazelor, cărbunelui și rafinării.

Proiectul de OUG nu a fost pus în dezbatere publică, însă, potrivit draftului obținut de Economica.net, este introdusă această „taxă de solidaritate” în baza transpunerii unui regulament adoptat la nivelul UE.

„Contribuția se aplică în paralel cu impozitul pe profit perceput de fiecare stat membru de la societățile în cauză care depășesc cu mai mult de 20% media profiturilor impozabile aferente exercițiilor financiare din perioada 2018-2021, fiind un profit excedentar”, potrivit notei de fundamentare.

ADVERTISING

Suprataxa ar urma să fie aplicată asupra diferenței de profit din anii 2022 și 2023 și profitul mediu al anilor 2018-2021, dacă profitul din anii 2022 și 2023 va depăși cu 20% media perioadei 2018-2021.

Companiile vor plăti contribuție de solidaritate anul viitor 60% pe diferența dintre profitul acestui an și media profiturilor perioadei 2018-2021 majorată cu 20%.

Iar în 2024 taxa va fi de 60% din diferența dintre profitul anului 2023 și media perioadei 2018-2021 majorată cu 20%.

Suprataxa vine în condițiile în care companiile din acest sector au înregistrat anul acesta profituri mult mai mari, pe fondul exploziei prețurilor. Companiile cele mai afectate ar fi OMV Petrom (capital majoritar austriac) și Romgaz (capital majoritar de stat).

ADVERTISING

De exemplu, OMV Petrom a anunțat în vară că în primul semestru al anului a realizat un profit net de 4,646 miliarde de lei, de aproape cinci ori mai mare faţă de perioada similară a anului trecut.

Totodată, Romgaz, cea mai mare societate producătoare de gaze naturale din România, și-a dublat profitul în primul semestru din acest an față de aceeași perioadă din 2021.

Guvernul a confirmat marți seară că va avea ședință miercuri, pe 28 decembrie. Potrivit agendei prezentate de Executiv, „PROIECTUL de ORDONANŢĂ de URGENȚĂ privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenție de urgență pentru abordarea problemei prețurilor ridicate la energie” este la faza de analiză, deci există posibilitatea să nu fie adoptat chiar în aceeași ședință.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇