Guvernul nu mai ia tot profitul de la Nuclearelectrica și Romgaz. Le lasă jumătate

Guvernul nu mai ia tot profitul de la Nuclearelectrica și Romgaz. Le lasă jumătate

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că în ședința Executivului de astăzi va fi aprobată o hotărâre de guvern prin care doar 50% din profitul Nuclearelectrica și Romgaz vor reveni statului, iar ministrul Energiei a confirmat aprobarea acesteia, după ședință. Iniţial, era stabilit ca statul să ia 90% din profitul acestor mari companii.

Decizia este luată în contextul scumpirii prețurilor la energie și gaze, Guvernul propunându-și să ajute populația cu plata facturilor.

”Astfel, pentru companiile Nuclearelectrica şi Romgaz, vom stabili ca 50% să revină statului, iar celalaltă jumătate să poată fi folosită pentru investiţii, atât în ceea ce înseamnă dezvoltarea capabilităților de extracţie offshore, precum și asigurarea dezvoltării reactoarelor 3 şi 4 la centrala nucleară de la Cernavodă”, a declarat premierul Ciucă înainte de ședința de guvern. 

ADVERTISING

Proiectele de hotărâre sunt publicate pe site-ul Guvernului AICI și AICI.

UPDATE - După şedinţă, ministrul Energiei a anunțat adoptarea deciziei privind Nuclearelectrica și Romgaz, relatează Economedia.

”Astăzi, alături de colegii din Guvern, am adoptat două hotărâri privind exceptarea repartizării la bugetul de stat, pentru exercițiul financiar al anului 2021, sub formă de dividende, a unei cote de 90% din profitul contabil al Societăţii Naţionale Nuclearelectrica S.A. și al Societăţii Naţionale de Gaze Naturale ROMGAZ S.A. rămas după deducerea impozitului pe profit, fiind stabilită o cotă de 50%.

ADVERTISING

Cele două companii au proiecte importante de investiții (reactoarele 3 și 4, începerea exploatării gazelor din Marea Neagră – perimetrul Neptun Deep) și ne asigurăm că au și resursele financiare necesare. Premierul Nicolae Ciucă, precum și PNL, susțin dezvoltarea investițiilor în domeniul energiei”, a transmis ministrul Energiei.

Toate declarațiile pot fi urmărite video aici:

Declarații susținute de premierul Nicolae-Ionel Ciucă, la începutul ședinței de guvern din 25 martie

Declarații susținute de premierul Nicolae-Ionel Ciucă, la începutul ședinței de guvern din 25 martie

Publicată de Guvernul României pe Vineri, 25 martie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇