Scăderi la bursă după ce Guvernul a anunțat suprataxarea companiilor de petrol și gaze

Scăderi la bursă după ce Guvernul a anunțat suprataxarea companiilor de petrol și gaze

Miercuri după-amiaza, piaţa locală de capital pierdea 2,3% prin prisma indicelui de referinţă BET. Lichiditatea înregistrată de toate instrumentele financiare de la Bursa de Valori Bucureşti ajungea la 56,4 milioane de lei, conform datelor BVB.

Indicele era tras în jos de evoluţia unor companii precum OMV Petrom (SNP) şi Romgaz (SNP), care scădeau cu 4,7%, respectiv 3,5% pe fondul unui proiect de ordonanţă de urgenţă propus de Guvernul condus de Nicolae Ciucă.

Acţiunile SNP înregistrau tranzacţii de 31,7 milioane de lei, peste 70% din lichiditatea întregului segment de acţiuni de la BVB.

ADVERTISING

Executivul a anunţat că discută azi un proiect de OUG pentru suprataxarea profiturilor companiilor din energie. Cele mai afectate companii de noua propunere ar fi OMV Petrom şi Romgaz.

Alte companii din BET care afişau declinuri semnificative la ora publicării ştirii erau TeraPlast (3%), Electrica (2,5%), Transelectrica (2,3%), Banca Transilvania (2,2%) şi BRD – Groupe Société Générale (1,8%).

Doar doi emitenţi incluşi în indice erau pe plus: One United Properties (0,3%) şi Digi Communications (0,35%).

ADVERTISING

În 2022, indicele BET a pierdut circa 9%. Singurul indice de la BVB care a urcat de la începutul anului încoace este BET-TR, unde sunt incluse dividendele atribuite acţionarilor, însă creşterea ajunge în acest caz la 0,1%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇