Vladimir Putin a semnat un decret prin care interzice vânzarea de petrol țărilor care au sancționat Moscova pentru războiul pornit în Ucraina și au adoptat plafonul de 60 de dolari/baril pentru țițeiul rusesc.
Interdicția va fi în vigoare între 1 februarie și 1 iulie 2023 și sunt vizate statele membre UE, G7 şi Australia, potrivit Reuters. Decretul conține o clauză ce-i permite lui Putin să îl încalce în cazuri speciale.
„Livrarea de petrol şi de produse petroliere rusești unor entități străine şi altor particulari este interzisă în cazul în care în contracte aceștia folosesc un plafon de preţ”, se arată în decretul publicat marți pe site-ul Kremlinului.
„Măsura este un răspuns direct față de acțiunile neprietenoase și care încalcă legile internaționale ale SUA și altor state și organisme internaționale”, mai precizează documentul.
România și petrolul rusesc
O analiză realizată de Ziarul Financiar la începutul acestei luni arăta că o treime din importurile totale de petrol ale României au venit din Rusia în primele 8 luni ale anului, cantităţile fiind cu 46% mai mari faţă de cele de anul trecut.
În orice caz companiile românești nu mai puteau oricum să importe țiței rusesc. Asta după ce al 6-lea pachet de sancțiuni adoptat la nivelul UE în iunie 2022 prevedea ca începând cu 5 decembrie 2022 statele membre să interzică importurile de petrol și, din februarie 2023, să oprească și importul de produse petroliere rafinate.
Însă și pe partea de produse petroliere România are nevoie de importuri, mai ales de motorină. Astfel, în primele opt luni ale anului, România a importat 1 milion de tone de produse petroliere ruseşti dintr-un total importat de 1,7 milioane de tone.
Amintim și că statele din G7 (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, SUA), Uniunea Europeană şi Australia au decis în mod coordonat plafonarea preţului petrolului pe care Rusia îl livrează statelor terţe la 60 de dolari barilul, începând din 5 decembrie.
Astfel, statele care au adoptat plafonul trebuie să îl impună companiilor ce furnizează servicii de transport maritim sau de asigurări pentru livrarea acestui petrol.