Ciucă și Popescu promit că România va contribui la independența energetică a întregii UE, după ce Romgaz a preluat activele Exxon din perimetrul Neptun Deep

Ciucă și Popescu promit că România va  contribui la independența energetică a întregii UE, după ce Romgaz a preluat activele Exxon din perimetrul Neptun Deep

Premierul Nicolae Ciucă și ministrul Energiei, Virgil Popescu, au participat la semnarea documentelor prin care Romgaz preia participația americanilor de la Exxon din perimetrul Neptun Deep.

În consecință, principalii producători de gaze din țara noastră – adică Romgaz și OMV Petrom – vor participa la exploatarea zăcămintelor de gaze offshore din largul coastei românești a Mării Negre.

Atât premierul, cât și ministrul Energiei au spus că momentul este unul foarte important și că România va deveni furnizor regional de stabilitate energetică, în Uniunea Europeană.

„Are loc preluarea de către Romgaz a activelor Exxon pentru ceea ce înseamnă 50% din perimetrul Neptun Deep (o tranzacție în valoare de puțin peste 1 miliard de dolari - n.red.). Este activitatea care a fost pregătită astfel încât să putem continua demersurile de la nivelul Guvernului pentru a dezvolta capacitatea statului român de a-și îndeplini obiectivul independenței energetice.

ADVERTISING

Gazul este o resursă. Și prin acest act, prin care astăzi vom reuși să demarăm procesul, prin care nu mai târziu de 2026 gazele vor fi extrase din perimetrul Neptun Deep de către Romgaz și OMV Petrom, ne vom îndeplini obiectivul de a ne asigura consumul propriu.

Și estimările ne dau asigurări că există cantități suficient de mari încât să putem asigura gaz atât pentru vecinii noștri atât din regiune, cât și din UE.

Practic, prin ceea ce se va realiza, vom asigura dezvoltarea capacităților proprii, astfel încât se ne înscriem și în ceea ce am asumat și prin proiectul de lege off-shore. Și asigurăm și stabilitate și predictibilitate întregului domeniu energetic din România”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

ADVERTISING

Acesta le-a cerut companiilor Romgaz și OMV Petrom să înceapă cât mai repede exploatarea, astfel încât să reușim ca, pe cât posibil, procesul de extracție să înceapă cel târziu la termenul asumat, adică la finele lui 2026.

La rândul său, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat:

„Pot spune că astăzi asistăm la punerea primei cărămizi la independența energetică a României, prima cărămidă a unuia dintre cele mai mari proiecte din România. Vorbim despre investiții de miliarde de euro pentru extragerea gazelor din Marea Neagră, pe orizontală.

Îmi doresc ca pașii următori să urmeze cât mai repede și cel mai târziu la finele lui 2026 - poate de ce nu începutul lui 2026 - gazele naturale din Marea Neagră să intre în sistemul național de transport. Și România să devină și un furnizor de securitate energetică, așa cum e normal să fie”.

Ceremonia de semnare a contractului necesar finalizării tranzacției de achiziție de către S.N.G.N. Romgaz S.A. a acțiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Ro. Limited

Participarea premierului Nicolae-Ionel Ciucă la ceremonia de semnare a contractului necesar finalizării tranzacției de achiziție de către S.N.G.N. Romgaz S.A. a acțiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Ro. Limited, pentru preluarea participației în perimetrul Neptun Deep#NicolaeIonelCiuca #VirgilPopescu

Publicată de Guvernul României pe Marţi, 3 mai 2022

Cum s-a ajuns aici și de ce Romgaz ia locul Exxon

După adoptarea Legii offshore, în 2018, dintre companiile care dețineau concesiuni în Marea Neagră, una singură a anunțat că vrea să continue extracția de gaze.

ADVERTISING

Este vorba despre Black Sea Oil & Gas (BSOG) - deținută de fondul american de investiții Carlyle - care are concesiune în perimetrul Midia. În 2019, BSOG a început să își construiască o platformă off-shore numită „Ana”, la șantierul naval din Agigea.

Dar și BSOG a atenționat, încă de atunci, că face aceste pregătiri cu bună credință, în speranța că Guvernul și Parlamentul României vor modifica Legea offshore și vor îndepărta nivelurile împovărătoare de taxare.

În schimb, americanii de la Exxon au anunțat încă din vara lui 2019 că vor să renunțe la participația de 50% din perimetrul Neptun Deep (cel mai vast, cel mai îndepărtat de țărm și în care americanii au descoperit, în 2011 - 2012, cele mai mari rezerve de gaze din zona românească a Mării Negre – n.red).

Statul român a refuzat, inițial, să facă publică informația despre retragerea Exxon. Dar până la urmă – când americanii au depus oficial solicitarea la Autoritatea Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) – decizia luată de Exxon s-a confirmat.

La finele lunii martie 2022, Romgaz a avizat preluarea participației Exxon, contra unei sume care depășește cu puțin 1 miliard de euro.

Potrivit informațiilor de până acum, de exploatarea gazelor din Neptun Deep se va ocupa un consorțiu de firme, în care va fi parte și Romgaz, dar în care poziția dominantă o va avea OMV Petrom (fimă în care 51% din participație e austriacă).

Una peste alta, după alegerile din 2020, Guvernul a continuat să promită că va modifica Legea offshore în așa fel încât ea să le permită firmelor interesate să înceapă pregătirile pentru extragerea gazelor. Dar n-a făcut-o. Abia la jumătatea lunii aprilie, un proiect de modificare a Legii 258/2018 a fost inițiat de PNL, PSD și UDMR și urmează să fie dezbătut în regim de urgență de către Parlament.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇