Impozitarea bacșișului: Multe restaurante nu s-au conformat pe deplin încă

Impozitarea bacșișului: Multe restaurante nu s-au conformat pe deplin încă

De la 1 ianuarie 2023, potrivit legii promulgate recent de Klaus Iohannis, trebuie să primim bon fiscal pentru bacșișul pe care îl plătim.

Bacşişul se plătește atât cu cardul, cât şi în numerar, la opţiunea clientului. Doar că în acest moment plata cu cardul nu este posibilă la toate restaurantele și barurile, pentru că patronii spun că nu au avut timp să facă toate schimbările informatice.

„Legea a fost adoptată destul de târziu, undeva la mijlocul lunii decembrie, şi promulgată înainte de Crăciun. În aşa fel încât nu a existat timpul necesar ca furnizorii de servicii informatice şi cei care gestionează casele de marcat, sistemele informatice, să se pregătească.

ADVERTISING

Mai ales că s-a suprapus şi cu creşterea TVA-ului la produsele şi serviciile de la restaurant. A existat un cumul de factori care a dus la o aglomerare. Cred că în perioada imediat următoare toţi operatorii vor fi pregătiţi, în aşa fel încât să poată încasa bacşişul şi prin plăţile electronice”, a declarat pentru TVR Daniel Mischie, vicepreședintele HORA.

Potrivit legii, bacşişul este definit ca orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei.

Nota de plată trebuie să conțină și o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat.

Aşa arată o notă de plată de la un restaurant din Sinaia:

bon restaurant bacsis
Foto: SpotMedia.ro

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇