De la 1 ianuarie 2023, potrivit legii – promulgată recent de Klaus Iohannis -, trebuie să primim bon fiscal pentru bacșișul pe care îl plătim.
Bacşişul este definit ca orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate.
Operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei.
Nota de plată trebuie să conțină și o alta rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat.
Bacşişul va putea fi plătit atât cu cardul, cât şi în numerar, la opţiunea clientului.
Este interzis operatorilor economici să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacşişului.
Sumele care provin din bacşis vor fi distribuite angajaţilor integral şi banii din bacşiş sunt consideraţi venituri cu reţinere la sursă, fără a fi cuprinse în baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale şi nici nu intră în zona de aplicare TVA.
Singura sarcină fiscală stabilită de lege asupra acestor sume este impozitul pe venit de 10%.
Nerespectarea acestor dispoziţii poate fi sancționată cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei.