OMV Petrom și Romgaz anunță că dezvoltă proiectul Neptun Deep. Cât gaz va fi scos din Marea Neagră

OMV Petrom și Romgaz anunță că dezvoltă proiectul Neptun Deep. Cât gaz va fi scos din Marea Neagră

Petrom şi Romgaz au anunţat oficial decizia de a dezvolta Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre.

Cele două companii au aprobat planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino şi Pelican Sud din perimetrul offshore Neptun Deep, care este înaintat spre confirmare Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).

Prima producţie de gaze este planificată pentru 2027, după investiţii de până la 4 miliarde de euro.

OMV Petrom este operatorul proiectului, cu o participaţie de 50%.

„Prin decizia finală de investiţie pentru proiectul Neptun Deep, deschidem un nou capitol pentru sectorul energetic românesc. Împreună cu partenerul nostru, Romgaz, intrăm în faza de dezvoltare a primului proiect offshore de mare adâncime din România. Proiectul va contribui la creşterea economică a României şi va consolida securitatea energetică a ţării. Pentru a ilustra dimensiunea proiectului: producţia este echivalentă cu cererea anuală curentă de gaze naturale a aproximativ 4,3 milioane de gospodării multiplicată de aproape 30 de ori. De asemenea, este un pas major pentru strategia noastră 2030 prin care susţinem tranziţia energetică în Romania şi în regiune", a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

ADVERTISING

La rândul său, Răzvan Popescu, director general Romgaz a subliniat că Neptun Deep este un proiect strategic pentru România şi pentru regiune din perspectiva asigurării necesarului de gaze naturale şi tranziţiei energetice a ţării.

„Începând cu 2027 vom avea o nouă sursă de gaze naturale, care are potenţialul de a creşte semnificativ producţia de gaze naturale a ţării. Suntem mândri să fim parte a unui proiect inovator, care va aduce beneficii semnificative pe termen lung", a spus Răzvan Popescu.

Directorul general al OMV, Alfred Stern, a subliniat că proiectul este un pilon strategic cheie al portofoliului grupului în cadrul Strategiei 2030.

ADVERTISING

„Sunt încântat să văd că eforturile noastre colective de lungă durată la mai multe niveluri se concretizează prin această decizie finală de investiţie. Neptun Deep a făcut întotdeauna parte din strategia OMV Petrom, fiind un pilon strategic cheie al portofoliului grupului nostru în cadrul Strategiei 2030, în care ne străduim să furnizăm energie într-un mod mai sustenabil în viitor. Având în vedere că România urmează să devină cel mai mare producător de gaze naturale din UE, Neptun Deep ar urma să ofere o sursă de energie fiabilă şi sigură în regiune, întărind în acelaşi timp poziţia grupului nostru în regiunea Mării Negre şi în Europa de Sud-Est", a declarat miercuri şeful OMV.

ADVERTISING

El a menţionat că „această decizie de investiţie vine şi într-un moment în care OMV Petrom continuă să construiască soluţii energetice cu emisii scăzute de carbon pentru a satisface cererea în creştere de energie din România".

Momentul a fost marcat și politic de fostul ministru al Energiei Virgil Popescu.

„O nouă promisiune îndeplinită: vom exploata gazele din Marea Neagră, care vor ajunge în casele românilor. Salut anunţul făcut astăzi cu privire la luarea deciziei de investiţie. Mă bucur că în urma muncii pe care am făcut-o ca ministru al Energiei am contribuit activ la luarea acestei decizii importante. Cu ajutorul şi susţinerea colegilor, a preşedintelui Klaus Iohannis, a preşedintelui PNL Nicolae Ciucă, a prim - ministrului Marcel Ciolacu, partenerilor americani şi a tuturor factorilor implicaţi am urmat o strategie clară prin care să ajungem la rezultatul de astăzi”, a scris Virgil Popescu pe Facebook. 

Fostul ministru al Energiei menţionează adoptarea legii offshore, preluarea de către Romgaz a participaţiei companiei Exxon aferentă perimetrului Neptun Deep, semnarea acordului privind transportul gazelor naturale din Marea Neagră către beneficiarii autohtoni, operatori economici sau gospodării dintre Transgaz, Romgaz şi Petrom, care reprezintă ”doar o parte din paşii care au fost făcuţi pentru a ajunge mai aproape de începerea lucrărilor de exploatare a gazelor din Marea Neagră, din perimetrul Neptun Deep”.

„România va avea surplus de gaze naturale, practic dublându-şi producţia cu mult peste necesarul actual al consumului intern. Şi un alt aspect foarte important: ţara noastră va deveni un furnizor de securitate energetică regională. Le doresc mult succes celor de la Petrom şi Romgaz pentru a duce la bun sfârşit unul dintre cele mai importante proiecte din sectorul energetic din România”, mai transmite Virgil Popescu. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇