OMS cere mai mulți bani pentru lupta cu COVID-19: Suntem la 10% din necesar. E o sumă mare, dar mică față de trilioanele investite în susținerea economiilor lovite de pandemie

OMS cere mai mulți bani pentru lupta cu COVID-19: Suntem la 10% din necesar. E o sumă mare, dar mică față de trilioanele investite în susținerea economiilor lovite de pandemie

La mai bine de șase luni de când a anunțat lumea că oficial ne aflăm în pandemie, Organizația Mondială a Sănătății spune că finanțarea luptei anti-COVID lasă de dorit și că în continuare vigilența trebuie să rămână maximă, pentru că la fel a rămas și riscul în fața virusului.

În declarația publică de luni, directorul OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a început prin a prezenta cifrele care preconizează că vor fi atinse sau chiar depășite săptămâna asta: 20 de milioane de cazuri confirmate și 750.000 de morți.

ADVERTISING

El a atras însă atenția că distanța dintre ținta propusă pentru finanțarea luptei cu COVID-19 și banii strânși până în prezent în ACT (Acces to COVID-19 Tools), program internațional a cărui menire e accelerarea accesului la asistență medicală, este uriașă la acest moment.

”Suntem la doar 10% din miliardele de dolari de care e nevoie. Următoarele trei luni sunt cruciale pentru ca ACT să poată avea un impact global semnificativ. Dar pentru a profita de această fereastră de oportunitate, trebuie să mărim finanțarea.

Doar pentru vaccinuri e nevoie de peste 100 de miliarde de dolari. Sunt mulți bani, dar suma este mică dacă ne uităm că până acum deja au fost pompate 10 trilioane de dolari doar de țările din G20 în stimuli pentru revigorarea economiei, zguduită de această pandemie”, a spus directorul OMS, citat de Reuters.

ADVERTISING

Laude pentru Johnson și Macron

El a lăudat Noua Zeelandă, care de 100 de zile nu a mai avut transmitere comunitară de COVID. Laude au primit și premierul britanic Boris Johnson și președintele francez Emmanuel Macron pentru că au carantinat regiunile cu focare, potrivit The Independent.

”În ultimele zile, Boris Johnson a băgat în carantină mai multe localități din nordul Angliei, unde au fost depistate focare. În Franța, președintele Emmanuel Macron a impus obligativitatea purtării măștii în spații deschise, dar aglomerate din Paris, după o creștere a numărului de cazuri.

ADVERTISING

Măsuri dure și precise ca acestea, împreună cu o folosire a tuturor mecanismelor pe care le avem la dispoziție pentru a opri răspândirea virusului, sunt esențiale pentru a ajunge să redeschidem societățile”, a spus directorul OMS, amintind aici și de redeschiderea școlilor, ce se poate face doar în condiții de siguranța pentru elevi, profesori și familiile lor.

El a reiterat care sunt principalele arme în lupta cu COVID-19: identificarea rapidă a cazurilor, prin testare, anchete epidemiologice extinse, distanțare socială, purtatul măștii de protecție și spălatul frecvent al mâinilor.

https://www.facebook.com/WHO/videos/295373035028765/?__xts__[0]=68.ARC5KSsVPZhfTr6dFEuZLzrLEvXzTv-J3RLG7MDCdJDSQvUy9HDrgm8TcgUZwZDlXmWDmTKmIBcnbvejh_89RvzGAo-v5mh96Yh2owzPHnGphXddnnDtCzYBYou8iHsmpHOh2p3aVSFASmOLNPUkhD7oIiHk8vfT-w8oAeXaI2n5Xe5uOpJnMmqEo_jm9kUXGyfmVe97v_ZpOdMQp5Gy_uEMwehKWuOOcfkPVtLuq5gbSaE94dKNP2MO7g6Tdi3ZvjcSZGCFf6i5X8uztAQnnXoCJOOBUCQtoSHWQe-X7XThPimZY4Tm3mEJWNotZhpGPEOP3i-f4o6kCRtIR2ONFIMUA6Qqr_Nb&__tn__=-R

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇