OMS recomandă persoanelor cu risc să evite călătoriile internaționale neesenţiale

OMS recomandă persoanelor cu risc să evite călătoriile internaționale neesenţiale

Deplasările internaţionale ar trebui să se refere în primul rând la urgenţele umanitare, personalul esenţial şi repatrieri, a recomandat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), subliniind că persoanele cu risc şi vulnerabile ar trebui să evite călătoriile.

„Ridicarea restricţiilor de călătorie ar trebui să se bazeze pe o evaluare aprofundată a riscurilor, ţinând cont de situaţia epidemiologică şi contextul local”, afirmă OMS în recomandările sale actualizate, relatează vineri France Presse.

"OMS recomandă ca prioritatea să fie acordată călătoriilor esenţiale de urgenţă", a declarat organizaţia în recomandările sale.

ADVERTISING

"Călătorii bolnavi şi persoanele cu risc, dintre care persoanele în vârstă şi cele cu boli cronice, ar trebui să amâne sau să evite deplasările către şi din zonele de transmitere a virusului”.

OMS

Nu există ”risc zero”

"Nu există niciun risc zero în ceea ce priveşte importul potenţial de cazuri (de COVID-19) într-un context de călătorie internaţională", subliniază OMS.

"Când ţara de plecare şi ţara de sosire au aceeaşi rată de transmitere a virusului, nu există niciun risc substanţial", dar "când ţara de plecare are o rată de transmisie mai ridicată decât cea de sosire, riscul este mai mare", scrie OMS.

ADVERTISING

Turist în pandemie: Lista actualizată a țărilor care impun restricții pentru români. Statele de unde intri în carantină la întoarcerea acasă

Recomandări pentru punctele de intrare

Instituţia subliniază importanţa ca punctele de intrare (porturi, aeroporturi, frontiere terestre) să dispună de "capacităţi sanitare adecvate pentru a testa, izola cazurile şi a pune contactele lor în carantină".

OMS recomandă călătorilor să menţină distanţarea fizică, să se spele pe mâini şi să poarte masca în funcţie de situaţie, precum şi control la plecare şi sosire.

ADVERTISING

La începutul acestei săptămâni, OMS a estimat că menţinerea frontierelor închise nu este o strategie "viabilă" pentru combaterea coronavirusului, recunoscând totodată dificultatea de a avea o strategie cuprinzătoare la scară internaţională.

Multe ţări din lume îşi închid frontierele pentru resortisanţii care provin din zone de risc sau impun carantine şi teste, dar fără o strategie concertată.

Citește și:

OMS spune că e vina tinerilor pentru noua creștere de cazuri de COVID: Prin cluburile de noapte se amplifică transmiterea

OMS avertizează: Anotimpurile nu par să aibă impact în evoluția pandemiei de coronavirus

OMS se declară îngrijorată de creșterea cazurilor COVID-19 în anumite ţări europene. Printre ele se află și România


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇