Nouriel Roubini: Cele 5 războaie reale și metaforice care vor menține inflația sus mulți ani de acum înainte

Nouriel Roubini: Cele 5 războaie reale și metaforice care vor menține inflația sus mulți ani de acum înainte

Tendințele structurale sugerează că problema inflației va fi mai degrabă seculară decât tranzitorie.

Mai exact, multe țări sunt acum angajate în diverse „războaie” – unele reale, altele metaforice – care vor duce la deficite fiscale și mai mari, mai multă monetizare a datoriilor și o inflație mai mare în viitor, avertizează economistul Nouriel Roubini, potrivit MarketWatch.

”Lumea trece printr-o formă de depresiune geopolitică, culminată de rivalitatea crescândă dintre Occident și puterile revizioniste aliniate (dacă nu aliate) precum China, Rusia, Iran, Coreea de Nord și Pakistan”, avertizează el.

ADVERTISING

Războaie calde și reci

Nu este exclus ca invazia brutală a Ucrainei de către Rusia să se extindă și să implice state NATO.

Israelul – și, prin urmare, Statele Unite – se află pe un curs de coliziune cu Iranul, care este în pragul de a deveni un stat cu arme nucleare.

Orientul Mijlociu mai larg este un butoi de pulbere.

Și SUA și China se confruntă pe tema dominației în Asia și a sorții Taiwanului.

În consecință, SUA, Europa și NATO se reînarmează, la fel ca aproape tot Orientul Mijlociu și Asia, inclusiv Japonia, care a anunțat cea mai semnificativă creștere a cheltuielilor militare din ultimele decenii.

ADVERTISING

Prin urmare, niveluri mai ridicate de cheltuieli pentru arme convenționale și neconvenționale (inclusiv nucleare, cibernetice, bio și chimice) sunt aproape garantate, iar aceste cheltuieli vor afecta bugetele publice.

Provocările climatice

Războiul global împotriva schimbărilor climatice va fi, de asemenea, costisitor, atât pentru sectorul public, cât și pentru cel privat.

Atenuarea și adaptarea la schimbările climatice ar putea costa trilioane de dolari pe an în deceniile următoare și ”este o prostie să crezi că toate aceste investiții vor stimula creșterea”.

ADVERTISING

După un război real care distruge o mare parte din capitalul fizic al unei țări, o creștere a investițiilor poate produce, desigur, creștere economică; cu toate acestea, țara este mai săracă pentru că și-a pierdut o mare parte din avere.

Același lucru este valabil și pentru investițiile climatice, susține Roubini. ”O pondere semnificativă din stocul de capital existent va trebui înlocuită, fie pentru că a devenit învechit, fie pentru că a fost distrus de evenimente climatice”, avertizează el.

Pandemiile

De asemenea, purtăm acum un război costisitor împotriva viitoarelor pandemii.

Dintr-o varietate de motive – unele dintre ele legate de schimbările climatice – focarele de boli cu potențialul de a deveni pandemii vor deveni mai frecvente.

Indiferent dacă țările investesc în prevenire sau se confruntă cu viitoarele crize de sănătate, ele vor suporta costuri mai mari, iar acestea se vor adăuga la povara crescândă asociată îmbătrânirii populației, sistemelor de sănătate pay-as-you-go și schemelor de pensii.

Tehnologia

Mai mult decât atât, ne vom afla din ce în ce mai mult în situația de a duce un război împotriva efectelor perturbatoare ale „globoticii”: combinația dintre globalizare și automatizare (inclusiv inteligență artificială și robotică) care amenință un număr tot mai mare de ocupații.

Guvernele vor fi sub presiune să îi ajute pe cei rămași în urmă, fie prin scheme de venit de bază, transferuri fiscale masive sau servicii publice extinse.

Citeşte mai departe ce spune Nouriel Roubini despre cele 5 războaie reale și metaforice care vor menține inflația la cote ridicate multi ani de acum înainte pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇