Record în Danemarca: Cum a ajuns de la 200 pe an la zero jafuri bancare în 2022

Record în Danemarca: Cum a ajuns de la 200 pe an la zero jafuri bancare în 2022

Numărul jafurilor bancare în Danemarca a scăzut la zero anul trecut, pentru prima dată în istorie, după eliminarea treptată a numerarului în sucursalele bancare.

În anul 2000 au avut loc 221 de jafuri bancare, adică aproximativ unul pentru fiecare zi în care sucursalele au fost deschise, scrie CNN.

În 2021, Danemarca a avut un singur jaf bancar, potrivit datelor de la Finance Denmark, un grup industrial pentru creditori.

Supravegherea sporită cu ajutorul camerelor, sistemele de alarmă îmbunătățite și cooperarea mai bună cu poliția au contribuit și ele la scăderea numărului de jafuri, potrivit lui Michael Busk-Jepsen, director de digitalizare la Finance Denmark.

ADVERTISING

Dar cel mai important factor al acestui declin îl reprezintă reducerea dramatică a numărului de casierii.

Din aproximativ 800 de sucursale bancare din Danemarca, doar 20 mai au personal care se ocupă de depozite și retrageri, a declarat Busk-Jepsen pentru CNN.

Retragerile de numerar au scăzut cu aproximativ 75% în ultimii șase ani, mai scrie Bloomberg, citând datele băncii centrale.

Danemarca are o populație de aproximativ 5,9 milioane de persoane și este clasată în mod regulat drept una dintre cele mai fericite țări din lume.

ADVERTISING

În 2022, a ajuns pe locul al doilea după Finlanda, obținând scoruri foarte bune la măsuri precum speranța de viață sănătoasă, PIB-ul pe cap de locuitor, sprijinul social și corupția scăzută.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇