Năsui a desființat funcțiile de administrator „special” de la 3 companii de stat, cu salarii de peste 10.000 de lei

Năsui a desființat funcțiile de administrator „special” de la 3 companii de stat, cu salarii de peste 10.000 de lei

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, anunţă, marţi, închiderea unor noi sinecuri.

Mai exact, el anunță desfiinţarea funcţiilor de administrator special pentru privatizare de la trei companii de stat:

  • Băiţa SA,
  • Uzina Mecanică Plopeni,
  • Uzina Mecanică Bucureşti.

Toate cele trei companii au datorii uriaşe, iar administratorii speciali primeau lunar între 10.000 şi 14.000 de lei salariu.

”Mai închidem nişte sinecuri din statul român. În 2002 a apărut o nouă categorie de sinecuri. Statul a inventat o nouă categorie de administrator al unei societăţi: administratorul „special” pentru privatizare. În teorie, această funcţie trebuia să aibă grijă de aceste companii şi să le pregătească pentru privatizare.

În practică, nişte oameni şi-au luat bani în fiecare lună, nefăcând aproape nimic timp de ani de zile. De ce nu au făcut nimic? Pentru că ei îşi au salariu atât timp cât nu se privatizează compania. Deci de ce s-ar fi grăbit? 19 ani mai târziu, companiile nu sunt nici privatizate şi arată şi dezastruos”, a scris, marţi, pe Facebook, Claudiu Năsui.

Acesta a anunţat că de marţi eliberează din funcţia administratorii ”speciali” pentru privatizare de la trei companii de stat: Băiţa SA, Uzina Mecanică Plopeni şi Uzina Mecanică Bucureşti.

Salariile lor de la stat erau de 10.871 de lei, 10.476 de lei şi 14.658 de lei pe lună. Toate acestea mergeau de fapt către două persoane, pentru că una dintre ele era administrator „special” în două locuri”, a mai scris ministrul.

Companiile au datorii uriașe

Acesta a detaliat situaţia societăţilor la care se referă.

”Uzina Mecanică Plopeni are datorii la stat de peste 85 de milioane de lei şi face pierderi an de an. Uzina Mecanică Bucureşti are capitaluri proprii negative (adică are mai multe datorii decât active). Doar anul acesta a mai făcut 6.7 milioane de lei datorii suplimentare la bugetul de stat şi face pierderi an de an.

Băiţa SA avea 50 de milioane de lei datorii, din care va mai rambursa doar 2.7 milioane de lei. De ce? Pentru că peste jumătate s-au şters şi restul au fost convertite în acţiuni. Deci nu vor mai fi rambursate vreodată. Nu-i aşa că v-ar plăcea şi vouă să tot acumulaţi datorii şi apoi să le tot ştergeţi?”, a mai scris ministrul.

Acesta afirmă că ”o companie privată nu o să beneficieze niciodată de un asemenea tratament „special” din partea statului”.

”În Ministerul Economiei reforma a început. Nu sunt nici primele sinecuri pe care le desfiinţăm şi nici ultimele”, a conchis Claudiu Năsui.

Mai închidem niște sinecuri din statul român.În 2002 a apărut o nouă categorie de sinecuri. Statul a inventat o nouă...

Publicată de Claudiu Nasui pe Luni, 26 iulie 2021

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇