Moody's a redus perspectiva Italiei de la „stabilă" la „negativă”

Moody's a redus perspectiva Italiei de la „stabilă" la „negativă”

Agenția globală de rating Moody’s a redus perspectiva Italiei de la „stabilă” la „negativă”, la câteva săptămâni după ce demisia premierului Mario Draghi (foto) a zguduit peisajul politic al țării, scrie Reuters.

Draghi, supranumit „Super Mario” datorită carierei sale îndelungate, a contribuit la conturarea răspunsului dur al Europei la invazia Rusiei în Ucraina și a consolidat poziția țării pe piețele financiare în timpul mandatului său.

"Riscurile la adresa profilului de credit al Italiei s-au acumulat mai recent din cauza impactului economic al invaziei Rusiei în Ucraina și a evoluțiilor politice interne, ambele putând avea implicații semnificative asupra creditului", a precizat Moody's.

ADVERTISING

Agenția a confirmat ratingul suveran al Italiei la Baa3.

Moody's a remarcat, de asemenea, costuri de finanțare mai mari, un risc sporit ca provocările legate de aprovizionarea cu energie să slăbească perspectivele economice și o creștere lentă care ar putea pune presiune asupra puterii fiscale a Italiei.

Ministerul italian al Economiei a afirmat într-o declarație că decizia Moody's este "discutabilă".

"Rămânem încrezători că punerea în aplicare a planului de redresare a Italiei, a politicilor de relansare a investițiilor și de asigurare a surselor de energie va continua cu promptitudine după viitoarele alegeri generale", a precizat Trezoreria într-o notă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În contextul în care alegerile anticipate sunt programate pentru 25 septembrie, Italia a aprobat un nou pachet de ajutor în valoare de aproximativ 17 miliarde de euro pentru a proteja firmele și familiile de creșterea bruscă a costurilor energetice și de creșterea prețurilor de consum.

În pofida contextului potrivnic, datele preliminare au arătat luna trecută că economia Italiei a crescut cu 1% în al doilea trimestru al anului față de cele trei luni anterioare, un avans peste așteptări.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇