Izvorul fluviului Tamisa a secat pentru prima dată în istorie

Izvorul fluviului Tamisa a secat pentru prima dată în istorie

Izvorul fluviului Tamisa din Anglia a secat pentru prima oară în istorie, pe fondul precipitaţiilor modeste din ultimele săptămâni şi al valului de căldură care a adus săptămâna trecută temperaturi record în Marea Britanie.

Sursa fluviului s-a mutat acum la opt kilometri în aval, relatează CNN.

Tamisa, care trece prin Londra înainte de a se vărsa în Marea Nordului, îşi avea originea în orăşelul Cirencester din regiunea rurală Cotswolds. Izvorul a apărut acum la Somerford Keynes.

“Ceea ce vedem acum la sursa emblematicului fluviu Tamisa este din păcate reprezentativ pentru situaţia cu care ne confruntăm în ţară, acum şi în viitor. Deşi nu este neobişnuit ca sursa să sece în timpul verii, să vedem fluviul izvorând tocmai la opt kilometri în aval este fără precedent.

ADVERTISING

Criza climatică duce şi va duce la o vreme din ce în ce mai extremă, inclusiv cu secete şi valuri de căldură. Acest lucru reprezintă o gravă ameninţare pentru râuri şi, în consecinţă, pentru peisajul mai vast”, spune Christine Colvin de la organizaţia de mediu Rivers Trust.

Marea Britanie trebuie să înceapă să se pregătească pentru viitor, a adăugat Colvin, care menţionează măsuri precum reducerea pierderilor de apă din gospodarii şi din cauza problemelor ce ţin de infrastructură, implementarea unor sisteme sustenabile de drenaj etc.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Autorităţile engleze au avertizat anterior că ar putea fi declarată oficial secetă la un moment dat în luna august.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇