Moneda digitală europeană merge înainte. Când am putea să folosim primul euro virtual

Moneda digitală europeană merge înainte. Când am putea să folosim primul euro virtual

Procesul legislativ privind adoptarea unei variante digitale a monedei Uniunii Europene merge înainte, în ciuda unor blocaje politice, în paralel cu testele făcute de Banca Centrală Europeană, iar legea care reglementează moneda euro digitală va fi gata la începutul anului viitor.

Anunțul a fost făcut recent de către oficiali ai Comisiei Europene, însă prototipul va fi gata abia la finalul lui 2023 și dacă totul merge bine vom face tranzacții cu moneda digitală a UE din 2025, arată Politico.

Aceasta va fi reglementată la fel ca monedele sau bancnotele fizice și reprezintă un răspuns al UE la avansul pe care l-a luat piața criptomonedelor, instrumente virtuale de plată care nu sunt reglementate de băncile centrale.

ADVERTISING

„Dacă nu satisfacem noi această cerere, o vor face alții”, spunea la finalul anului trecut un reprezentat la Băncii Centrale Europene, în Parlamentul European, în condițiile în care Facebook a anunțat deja că pregătește o monedă virtuală, iar alte țări sunt și ele în cursă. India va avea chiar de anul acesta propria monedă digitală, iar China lucrează de câțiva ani buni la un proiect similar.

„Trebuie să înaintăm cu viteză maximă. Nu ne așteaptă nimeni”, spunea anul trecut și cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, la vremea respectivă ministru de Finanțe.

ADVERTISING

Chiar dacă lucrurile nu se mișcă la fel de rapid ca pe piața cripto, iată că inițiativa care ne va permite să folosim moneda euro virtuală merge înainte, pe un curs bine stabilit și reglementat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇