Coreea de Nord a furat sute de milioane de dolari în criptomonede, pentru a-și finanța programul nuclear - raport ONU

Coreea de Nord a furat sute de milioane de dolari în criptomonede, pentru a-și finanța programul nuclear - raport ONU

Coreea de Nord a furat sute de milioane de dolari în criptomonede de la instituții financiare și companii de profil, aceasta fiind principala sursă de finanțare a programului nuclear al Phenianului, arată un raport al ONU.

Experții ONU în securitate cibernetică spun că un guvern, pe care nu-l numesc însă, a raportat că între 2020 și jumătatea lu 2021 hackeri din Coreea de Nord au furat peste 50 de milioane de dolari în criptomonede de la companii din America de Nord, Europa și Asia, potrivit Associated Press.

ADVERTISING

Totodată, raportul menționează, tot fără a numi, o firmă de securitate cibernetică ce a raportat că în 2021 hackeri nord-coreeni au furat în total criptomonede de 400 de milioane de dolari, în cadrul a șapte atacuri asupra unor companii de investiții și burse de schimb pentru criptomonede.

Specialiștii ONU arată că banii astfel sustrași trec apoi printr-un amplu proces de ”spălare” înainte de a fi utilizați.

”Atacurile cibernetice, în special pentru furtul de criptomonede, rămân o importantă sursă de venit pentru guvernul lui Kim Jong Un”, se arată în raport.

ADVERTISING

Aceste furturi sunt modul Coreei de Nord de a fenta sancțiunile impuse de Occident și de a-și finanța în continuare programul nuclear. Coreea de Nord a testat de la începutul anului un număr foarte mare de rachete și arme cu tehnologii diverse.

Primele sancțiuni economice au fost impuse Coreei de Nord în 2006, după primul său test nuclear, și au fost întărite pe parcursul anilor.

Odată cu pandemia, furturile s-au amplificat, pentru a contracara efectele economice ale restricțiilor dure impuse pentru oprirea răspândirii Covid.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇