Medvedev își schimbă retorica privind războiul nuclear? „Nu există nebuni la conducerea Rusiei. Nu ne dorim un asemenea scenariu”

Medvedev își schimbă retorica privind războiul nuclear? „Nu există nebuni la conducerea Rusiei. Nu ne dorim un asemenea scenariu”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev – cunoscut pentru amenințările sale repetate cu arme nucleare la adresa Occidentului – și-a schimbat neașteptat retorica.

Într-un interviu acordat canalului de televiziune Al Arabiya, acesta a declarat că Rusia nu dorește să declanșeze un război nuclear: „Nu ne-am dori ca așa ceva să se întâmple vreodată. Nu există nebuni la conducerea Rusiei”, a declarat oficialul de la Moscova.

Medvedev a subliniat că Rusia consideră utilizarea armelor nucleare doar ca o „ultimă soluție” și a precizat că pragul de utilizare al acestora este analizat în funcție de „riscurile existente”.

ADVERTISING

În același timp, oficialul rus s-a plâns de implicarea NATO, despre care susține că este „pe deplin angajată” în conflictul din Ucraina.

„Războiul se poate încheia”, a declarat Medvedev. „Însă Alianța trebuie să înceteze să mai incite acțiuni militare”, a adăugat acesta, potrivit sursei citate.

O schimbare neașteptată de retorică

De la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei, Medvedev a devenit unul dintre principalii vectori ai retoricii agresive de la Kremlin, amenințând în repetate rânduri Occidentul cu război nuclear și „sfârșitul civilizației”.

ADVERTISING

Printre capitalele mondiale pe care le-a amenințat cu atacuri nucleare se numără Washington, Paris și Londra.

După ce SUA au aprobat utilizarea de către Ucraina a rachetelor americane cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte militare pe teritoriul Rusiei, Medvedev a avertizat asupra iminenței începerii celui de-Al Treilea Război Mondial.

ADVERTISING

Reacții ironice și distanțare oficială

Totuși, în afara Rusiei, declarațiile lui Medvedev nu sunt luate în serios. Reprezentantul Uniunii Europene pentru politica externă, Peter Stano, a sugerat anterior că oficialul rus are probleme de sănătate mintală și că „transmite public diagnosticul său” pentru a atrage atenția.

Mai mult, surse din cadrul proiectului Worstki, de la Kremlin, susțin că multe dintre declarațiile acide ale lui Medvedev pe Telegram ar fi făcute sub influența alcoolului.

Diplomații ruși încearcă să se disocieze de afirmațiile acestuia. Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, Andrei Kelin, a explicat într-un interviu pentru BBC că declarațiile lui Medvedev nu reflectă poziția oficială a Kremlinului. „Medvedev spune ce crede el, dar nu vorbește ca un oficial”, a subliniat Kelin.

Noua doctrină nucleară a Rusiei

Pe 19 noiembrie, Vladimir Putin a aprobat o nouă doctrină nucleară pentru Rusia. Conform documentului, Moscova își rezervă dreptul de a folosi arme nucleare ca răspuns la atacuri cu drone, atacuri cu rachete de croazieră sau în cazul unei amenințări de pierdere a unei părți din teritoriu.

Aceste schimbări au provocat reacții în Occident. Thomas Buchanan, reprezentant al Comandamentului Strategic al SUA, a declarat că America este pregătită pentru un schimb nuclear. Adjunctul secretarului de stat pentru politici nucleare din cadrul Pentagonului, Richard Johnson, a adăugat că Statele Unite vor continua să își modernizeze capacitățile nucleare.

Ministrul francez de Externe, Jean-Noël Barrot, a comentat asupra doctrinei rusești, subliniind că Parisul nu se teme de amenințările nucleare ale lui Putin. Acesta a remarcat că Occidentul s-a obișnuit deja cu acest tip de șantaj rusesc, pe care Moscova îl folosește de peste doi ani pentru a pune presiune pe NATO.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇