Ziua 1004 Racheta Oreșnik va fi „testată” în continuare în condiții de luptă. Ucraina a pierdut 40% din teritoriul cucerit la Kursk. Putin șterge datoriile noilor recruți

<span style="color:#990000;">Ziua 1004</span> Racheta Oreșnik va fi „testată” în continuare în condiții de luptă. Ucraina a pierdut 40% din teritoriul cucerit la Kursk. Putin șterge datoriile noilor recruți

În ziua 1004 de război a făcut valuri declarația președintelui rus Vladimir Putin, care a transmis că va continua să testeze noua rachetă hipersonică Oreșnik în condiții de luptă și că dispune deja de un stoc pregătit pentru utilizare. În replică, Ucraina a transmis că lucrează deja la noi sisteme de apărare aeriană.

Tot Putin a promulgat o lege prin care soldaţii care semnează cu Ministerul Apărării un contract pentru a lupta pe frontul din Ucraina cel puțin un an vor fi scutiţi de datoriile pe care le au, până la 10 milioane de ruble (echivalentul a 95.835 de dolari).

Am mai aflat, de la o sursă din Statul Major al Ucrainei, că Kievul a pierdut peste 40% din teritoriul din regiunea rusă Kursk pe care l-a cucerit în incursiunea surpriză din august. Cel mai mult armata ucraineană a controlat 1.376 de kilometri pătraţi, acum ocupând circa 800 kmp.

ADVERTISING

Cele mai importante informații și evenimente de sâmbătă, 23 noiembrie, ziua 1004 de război.

  • Putin șterge datoriile noilor recruți - Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat sâmbătă o lege prin care soldaţii care semnează cu Ministerul Apărării un contract pentru a lupta pe frontul din Ucraina vor fi scutiţi de datoriile financiare acumulate, transmite Reuters. Respectiva lege prevede anularea datoriilor până la suma de 10 milioane de ruble (echivalentul a 95.835 de dolari) în cazul recruţilor faţă de care sunt deschise proceduri de recuperare a acestor datorii până la data de 1 decembrie, dacă aceştia semnează un contract prin care se angajează să lupte cel puţin un an în Ucraina. Astfel, Rusia încearcă să atragă în armată voluntari dispuşi să lupte pe frontul ucrainean prin oferirea de stimulente financiare şi a mărit soldele soldaţilor, dar acestea diferă de la o regiune la alta, în unele cazuri aceste solde lunare echivalând cu multe salarii medii pe economie.
  • Ucraina a pierdut 40% din Kursk - Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul din regiunea rusă Kursk pe care l-a cucerit rapid în incursiunea surpriză din august, în timp ce forţele ruse au organizat valuri de contraatacuri, a declarat o sursă militară ucraineană de rang înalt, citată de The Guardian. Sursa, care face parte din statul major al Ucrainei, a declarat că Rusia a desfăşurat aproximativ 59 000 de soldaţi în regiunea Kursk de când forţele Kievului au pătruns şi au avansat rapid, prinzând Moscova nepregătită după doi ani şi jumătate de invazie la scară largă în Ucraina. „Cel mai mult am controlat aproximativ 1.376 de kilometri pătraţi. Acum, acest teritoriu este mai mic (800 kmp) și inamicul îşi intensifică contraatacurile. Vom menţine acest teritoriu atâta timp cât este adecvat din punct de vedere militar”, a declarat sursa.
  • Medvedev s-a răzgândit? Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev – cunoscut pentru amenințările sale repetate cu arme nucleare la adresa Occidentului – și-a schimbat neașteptat retorica. Într-un interviu acordat canalului de televiziune Al Arabiya, acesta a declarat că Rusia nu dorește să declanșeze un război nuclear: „Nu ne-am dori ca așa ceva să se întâmple vreodată. Nu există nebuni la conducerea Rusiei”, a declarat oficialul de la Moscova. Detalii AICI.
  • Rusia vrea să continue testele cu racheta Orșenik: Preşedintele Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia va continua să testeze noua rachetă hipersonică Oreşnik în condiţii de luptă şi că dispune deja de un stoc pregătit pentru utilizare. Putin a făcut aceste declaraţii la o zi după ce Rusia a lansat pentru prima dată noua rachetă cu rază medie asupra Ucrainei, un pas despre care a spus că a fost determinat de utilizarea de către Ucraina a rachetelor balistice americane şi a rachetelor de croazieră britanice împotriva Rusiei.
  • Replica Ucrainei: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că Kievul colaborează cu partenerii occidentali pentru a elabora sisteme care să facă faţă „noilor riscuri”.
  • Țara care a livrat Ucrainei cele mai multe tancuri Leopard 2: Spania a devenit principalul furnizor de tancuri Leopard 2 de fabricație germană pentru Ucraina, livrând 29 de unități Leopard 2A4. Această cifră depășește contribuțiile altor țări, inclusiv Germania, care a furnizat 18 tancuri Leopard 2A6, și Polonia, care a livrat 14 unități Leopard 2A4. Danemarca și Țările de Jos au donat, de asemenea, un număr comparabil de tancuri, conform unei analize realizate de Defense Express.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇