Decizia președintelui Joe Biden de a autoriza Ucraina să efectueze lovituri cu arme americane la mare distanță în Rusia a stârnit dezbateri aprinse. Experții analizează potențialele implicații ale acestei schimbări de politică a administrației SUA.
După ce a primit de peste Ocean permisiunea de a lovi la distanță în Rusia, Ucraina a atacat cu rachete balistice americane ATACMS un depozit de muniție de pe teritoriul inamic.
Lovitura a venit chiar în ziua în care Vladimir Putin a semnat un decret ce prevede că Rusia își rezervă dreptul de a folosi arme nucleare, dacă e atacată chiar și cu arme convenționale.
Decizia administrației Biden a provocat reacții diferite.
Rusia a avertizat că atacurile Ucrainei cu rachete americane ar putea duce la Al Treilea Război Mondial.
Iar Donald Trump Jr. a transmis că decizia ar putea contribui la un conflict major înainte ca președintele ales să preia mandatul în ianuarie. „Complexul Industrial Militar pare că vrea să se asigure că declanșează cel de-Al Treilea Război Mondial înainte ca tatăl meu să aibă șansa de a crea pacea și de a salva vieți”, a scris pe X fiul cel mare al lui Donald Trump.
Experții consultați de Newsweek au păreri diferite despre efectele deciziei luate de Casa Albă.
O decizie periculoasă și inutilă
Michael C. Desch, profesor de Relații Internaționale la Universitatea Notre Dame, consideră că decizia este periculoasă și inutilă.
"Este periculoasă, întrucât cred că utilizarea sistemelor de lovire în adâncime precum ATACMS poate necesita implicarea directă a SUA/NATO, în primul rând în țintire. Mă îndoiesc că va duce la un Al Treilea Război Mondial, dar va escalada și mai mult un război sângeros și periculos care nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată și ar fi trebuit să fie închis cu mult timp în urmă", a spus el.
Decizia este totodată inutilă, pentru că "este puțin probabil ca Occidentul să le ofere ucrainenilor un număr suficient de astfel de sisteme pentru a schimba cursul războiului pe teren, pe care rușii probabil îl vor câștiga în acest moment", consideră Desch.
"Perspectiva optimistă asupra deciziei președintelui Biden este că acesta speră să găsească o pârghie împotriva rușilor în negocierile inevitabile care vor pune capăt acestui război. Perspectiva pesimistă este că ar putea încerca să-i lege mâinile succesorului său, Donald Trump, care probabil va adopta o politică foarte diferită față de Ucraina", apreciază el.
În orice caz, "Occidentul se joacă cu focul", spune Michael C. Desch.
Suntem deja în Al Treilea Război Mondial
Robert Romanchuk, cercetător la Institutul Ucrainean de Cercetare Harvard, este mai tranșant și spune că Al Treilea Război Mondial a început deja.
"E posibil ca americanii să nu fi observat – și, în mod șocant, nici mulți europeni – că Al Treilea Război Mondial a început deja. Pe de o parte, sunt Rusia, China, Iran și Coreea de Nord. Războiul Rusiei din Ucraina este purtat cu sprijinul Chinei pentru industria rusă, drone iraniene și muniție și rachete nord-coreene, care ucid civili ucraineni în fiecare noapte, iar acum cu trupe nord-coreene.
De cealaltă parte se află Ucraina și chiar democrațiile occidentale", arată Romanchuk.
În opinia sa, dacă Rusia va câștiga în Ucraina, nu există nicio îndoială că războiul fierbinte se va muta în statele baltice sau în Polonia, "puținele state din Europa care înțeleg perfect ce se întâmplă".
Lista de "linii roșii" a Rusiei este nesfârșită, dar atunci când democrațiile occidentale le depășesc, Moscova bate adesea în retragere. Fiecare transport nou de arme către Ucraina a fost primit cu avertismente de la Kremlin, dar acele arme au fost livrate în repetate rânduri, iar Rusia nu a trecut la represalii majore, explică expertul.
Romanchuk dă ca exemplu de încălcare a unei linii roșii aderarea Finlandei și a Suediei la NATO, când Rusia nu a făcut nimic. "Liderilor Rusiei le pasă prea mult de averea lor și speră prea mult să-și recupereze vilele din Europa pentru a lansa arme nucleare".
Putin nu va face ceva grav pentru că are interesul să aștepte
Richard K. Betts, expert în Relații Internaționale şi autorul volumului "American Force", spune că în acest moment riscul unei escaladări majore a Rusiei la un atac cu ATACMS este scăzut, pentru că Putin are interesul să aștepte câteva luni instalarea lui Trump și, implicit, schimbarea politicii SUA în Ucraina.
Profesorul Lubomyr Luciuk, de la Colegiul Militar Regal din Canada, susține decizia administrației Biden: "Oferind Ucrainei toate armele necesare pentru a-i învinge pe ruși va detensiona acest conflict și va preveni un război mondial. Nerespectarea acestui lucru va ceda teren 'puterilor și principatelor' care încearcă să submineze ordinea internațională bazată pe reguli și să exacerbeze instabilitatea geopolitică la nivel mondial."
Asigurarea victoriei Ucrainei este "antidotul împotriva comportamentului prădător al Rusiei", subliniază el.
La polul opus se situează Dani Belo, director de securitate și relații internaționale al organizației Global Policy Horizons Research Lab. În opinia sa, capacitatea Ucrainei de a lovi acum teritoriul rus are potențialul de a escalada războiul cu Rusia. Însă alegerea lui Donald Trump va atenua, probabil, această escaladare.
"Din perspectiva Rusiei, nu există în prezent niciun stimulent pentru escaladare. Moscova consideră că administrația lui Trump va încerca să pună rapid capăt războiului, așa că este posibil ca Kremlinul să adopte o abordare de tip 'așteaptă și vezi' până când noua administrație prezidențială va intra în Casa Albă fără escaladare substanțială. Asta înseamnă că orice escaladare ar putea fi reținută", consideră expertul.