La aproape trei ani de la începutul războiului din Ucraina, experții explică cum decurge din punct de vedere militar conflictul și ce s-ar putea întâmpla mai departe.
Rusia continuă să înainteze în estul Ucrainei și să lovească infrastructura energetică. Dar Ucraina are acum încă un atu, permisiunea Statelor Unite de a lovi adânc pe teritoriul inamicului.
Experții consultați de Sky News explică unde se află în prezent Ucraina și Rusia din punct de vedere militar și cum ar putea continua conflictul.
Care e situația actuală pe front
Când tancurile rusești au pătruns pe teritoriul Ucrainei, în februarie 2022, obiectivul Rusiei a fost să doboare Guvernul și să readucă această țară în sfera de influență a Moscovei, nu a Occidentului. În ciuda faptului că până acum nu a reușit să atingă acest obiectiv, Rusia a izbutit să-și consolideze controlul asupra unei „porțiuni semnificative” din estul Ucrainei, spune expertul britanic în apărare Simon Diggins.
Potrivit acestuia, regiunile estice includ mare parte din industria Ucrainei și asigură un pod terestru către Crimeea, pe care rușii au ocupat-o în 2014. "Din această perspectivă, (rușii) au reușit probabil sau sunt cu siguranță pe cale să reușească. Nu au preluat complet controlul asupra tuturor acestor provincii, dar au o parte semnificativă", explică acesta.
În ceea ce privește poziția pe front, trupele ruse continuă să avanseze, deși foarte lent, și dețin avantajul în privința problemelor pe care le pot provoca prin atacuri aeriene.
John Foreman, fost atașat militar al Marii Britanii la Moscova și Kiev, spune că în prezent Rusia deține inițiativa în război, pe care, de altfel, a avut-o în ultimul an.
Este posibil ca incursiunea ucraineană în regiunea Kursk a Rusiei să fi luat Moscova prin surprindere, dar "nu a schimbat traiectoria războiului" în favoarea Ucrainei, spune Foreman.
Iar Diggins consideră că Ucraina "nu are absolut nicio șansă" de a recâștiga regiunile aflate sub ocupația rusă, dar a demonstrat că se poate apăra eficient.
Ce resurse are fiecare tabără
Președintele SUA, Joe Biden, a autorizat duminică Ucraina să lanseze atacuri la distanță cu rachete tactice americane (ATACMS) pe teritoriul Rusiei.
ATACMS are o rază de acțiune de până la 306 kilometri, dar Foreman spune că aceste rachete nu vor ajuta Ucraina să doboare avioanele rusești care lansează atacuri aeriene împotriva multor orașe ale sale.
"Rusia a folosit toate armele din arsenalul său pentru a încerca să obțină avantajul. Folosește drone iraniene într-o campanie constantă pentru a pune presiune pe civilii ucraineni și le sporește efectul cu rachete de croazieră și rachete balistice cu rază lungă de acțiune. Rusia îmbunătățește, de asemenea, puterea explozivă a dronelor sale și a folosit bombe ghidate pentru a lovi pozițiile ucrainene", explică Foreman.
Pe de altă parte, s-a văzut o utilizare mai mare a dronelor și rachetelor de croazieră produse în Ucraina, dar nu la nivelurile necesare pentru a avea un efect militar sau economic decisiv, menționează acesta.
Tipurile de arme pe care Ucraina le poate folosi deja pentru a lovi ținte rusești în interiorul granițelor sale sunt rachetele britanice Storm Shadow și rachetele SCALP, produse de Franța.
Kievul solicită acum rachete non-nucleare, cu rază lungă de acțiune, precum racheta germană Taurus, și sisteme eficiente de apărare aeriană.
În privința resurselor umane, Rusia beneficiază de sprijinul trupelor nord-coreene, "o dezvoltare îngrijorătoare", consideră Diggins. Însă pe termen lung acest ajutor ar putea aduce mai multe provocări pentru ruși.
"Probabil că toți sunt disciplinați, dar nu au avut nicio experiență de conflict reală. Cred că rușii nu vor dori să fie prea dependenți de ei.
Există o provocare în folosirea soldaților altora în bătăliile tale", spune expertul, adăugând că nord-coreenii ar putea avea pierderi mari în confruntarea cu o armată aproape de standardele occidentale precum cea a Ucrainei.
Cum ar putea arăta următoarele 1.000 de zile
Ambii experți prevăd încheierea conflictului anul viitor printr-un compromis, întrucât niciuna dintre părți nu a obținut câștiguri semnificative până acum.
Foreman anticipează că în această iarnă conducerea de la Kiev va analiza acceptarea cedării de teritorii pentru a asigura supraviețuirea unui stat ucrainean liber. "Acestea fiind spuse, fără garanții ferme de securitate sau o încetare a focului, Rusia va putea să se regrupeze și să atace din nou", subliniază fostul atașat militar.
Diggins prezice că este posibil ca în următoarele șase până la nouă luni să survină o formă de încetare a focului, cu un fel de acord de tipul "pământ pentru pace".
Dar asta nu va fi tot.
"Următorul pas complicat va fi dacă Occidentul va sprijini Ucraina. Mă îndoiesc că Ucraina va obține aderarea rapidă la NATO. Una dintre condițiile de care Putin va avea nevoie pentru a fi de acord cu o încetare a focului va fi ca Ucraina să nu facă parte oficial din NATO", adaugă expertul.
T.D.