Ce va face Putin după lovitura cu racheta hipersonică?

Ce va face Putin după lovitura cu racheta hipersonică?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Când Rusia a lovit Ucraina cu o rachetă hipersonică cu rază medie de acțiune, ca răspuns la atacurile Kievului cu rachete occidentale, Putin a arătat din nou că nu se sfiește să crească miza. Ce va face mai departe liderul de la Kremlin?

Dacă mai era nevoie de cuvinte după ce a arătat că nu ezită să treacă la fapte, Vladimir Putin a amenințat direct America, Marea Britanie și orice altă țară care aprovizionează Ucraina cu rachete pentru lovituri la mare distanță pe teritoriul Rusiei.

"Ne considerăm îndreptățiți să ne folosim armele împotriva facilităților militare ale acelor țări care permit ca armele lor să fie utilizate împotriva facilităților noastre", a spus președintele Rusiei într-un mesaj adresat națiunii, joi seară.

În aceste condiții, lumea se întreabă ce va face mai departe Vladimir Putin. Steve Rosenberg, editor BBC specializat în Rusia, recunoaște că nu știe. Și probabil nici Putin nu cunoaște răspunsul, ceea ce face ca situația să fie mai gravă.

ADVERTISING

Putin e ca o mașină cu accelerația lipită de podea

Kremlinul a acuzat în această săptămână Occidentul colectiv pentru escaladarea războiului în Ucraina. Însă cei aproape trei ani de război în Ucraina au arătat că Vladimir Putin este cel care adoptă escaladarea ca mijloc de atingere a obiectivelor - în acest caz, controlul asupra Ucrainei sau cel puțin pacea în condițiile Moscovei.

Invazia pe scară largă din Ucraina, decizia lui Putin de a declara patru teritorii ucrainene parte a Rusiei, desfășurarea trupelor nord-coreene în regiunea Kursk, decizia sa de joi de a lovi orașul ucrainean Dnipro cu o nouă rachetă balistică hipersonică cu rază intermediară, urmate de amenințări cu lovirea Occidentului - toate acestea reprezintă momente de escaladare a conflictului.

ADVERTISING

Rosenberg l-a comparat cândva pe Putin cu o mașină fără marșarier și fără frâne care merge pe autostradă cu pedala de accelerație lipită de podea. De atunci, liderul rus nu se dezminte.

"Nu vă așteptați ca Putinmobilul să încetinească sau să se retragă brusc acum, în fața atacurilor cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra Rusiei", scrie el. În opinia sa, există posibilitatea unei escaladări a războiului.

În iunie, Putin a sugerat că Moscova ar putea înarma adversarii Occidentului dacă Ucrainei i s-ar permite să lovească adânc în Rusia cu rachete occidentale cu rază lungă. "Dacă cineva crede că este posibil să furnizeze astfel de arme într-o zonă de război pentru a lovi teritoriul nostru și a ne crea probleme, de ce nu putem furniza armele noastre de aceeași clasă acelor regiuni lume unde vor viza facilitățile importante ale țărilor care fac asta Rusiei?", a spus el.

ADVERTISING

Marea întrebare: va apăsa Putin butonul roșu?

Întrebarea "Ce va face Putin în continuare?" este de obicei urmată de: "Ar folosi Putin o armă nucleară în războiul din Ucraina?", scrie Rosenberg.

Președintele rus a dat câteva indicii deloc subtile.

Când a anunțat începerea "operațiunii militare speciale" – invazia pe scară largă a Ucrainei – el a emis un avertisment către "cei care ar putea fi tentați să intervină din exterior".

"Oricine încearcă să ne stea în cale sau să creeze amenințări pentru țara noastră și poporul nostru trebuie să știe că Rusia va răspunde imediat. Iar consecințele vor fi așa cum nu le-ați văzut niciodată în toată istoria voastră", a transmis liderul de la Kremlin.

Liderii occidentali au respins, în general, aceste afirmații. De la începutul războiului, guvernele occidentale au depășit mai multe "linii roșii" impuse de Rusia, oferind Ucrainei tancuri, sisteme avansate de rachete și apoi avioane de luptă F-16.

Însă "consecințele" evocate de Putin nu s-au materializat.

Mesajul său de joi către națiune nu conținea nicio trimitere explicită la un atac nuclear. Mesajul lui către aliații occidentali ai Ucrainei a părut să fie: "Aceasta este o linie roșie despre care vorbesc serios, vă provoc să o treceți."

"Nici Putin nu știe dacă poate folosi o armă nucleară sau nu. Depinde de emoțiile lui. Știm că este un om foarte emoțional. Decizia de a începe acest război a fost și un pas emoțional", i-a spus recent jurnalistului britanic editorialistul ziarului Novaia Gazeta, Andrei Kolesnikov.

"Din această cauză, trebuie să luăm în serios ideea lui despre schimbarea doctrinei nucleare. Ei (rușii, n.red.) spun că frica de război trebuie să revină și va cuprinde ambele părți, dar acesta este și un instrument de escaladare. În această interpretare, trebuie să admitem că Putin, în anumite circumstanțe, poate folosi cel puțin o armă nucleară tactică în cadrul unui război nuclear limitat. Nu va rezolva problema. Dar va fi începutul unei escaladări sinucigașe pentru întreaga lume", a adăugat Kolesnikov.

Factorul Trump și socotelile Kremlinului

Poate că Vladimir Putin acţionează pe baza emoţiilor. El este, în mod clar, condus de resentimentele Occidentului și pare hotărât să nu dea înapoi. Dar mai știe că lumea ar putea fi în curând un loc foarte diferit.

Peste două luni, Joe Biden va pleca de la Casa Albă, iar Donald Trump îi va lua locul. Președintele ales și-a exprimat scepticismul cu privire la asistența militară a SUA pentru Ucraina și a criticat cu înverșunare NATO. Trump a mai spus recent că ar fi "un lucru inteligent" să discute cu Vladimir Putin.

Toate acestea ar trebui să-i sune bine liderului rus. Ceea ce înseamnă că, în ciuda celor mai recente amenințări și avertismente, Kremlinul ar putea decide să nu treacă la o escaladare majoră chiar acum.

Asta dacă Kremlinul a calculat că Donald Trump va ajuta la încheierea războiului în condiții benefice pentru Rusia. Dacă socotelile se schimbă, la fel s-ar putea schimba și răspunsul Moscovei.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇