Londra vrea să știe până la 15 octombrie dacă e posibil un acord comercial cu UE: Trebuie să furnizăm certitudine mediului de afaceri

Londra vrea să știe până la 15 octombrie dacă e posibil un acord comercial cu UE: Trebuie să furnizăm certitudine mediului de afaceri

Regatul Unit trebuie să ştie până la 15 octombrie dacă va exista un acord comercial cu Uniunea Europeană, întrucât companiile trebuie să se pregătească, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al premierului Boris Johnson.

”Trebuie să fim într-o poziţie de unde putem furniza certitudine mediului de afaceri cu privire la termenii viitoarei noastre relaţii cu UE şi noi credem că trebuie să fim capabili să oferim claritate cu privire la existenţa sau nu a unui acord până la 15 octombrie”, a declarat el, informează Reuters.

ADVERTISING

Runda de negocieri desfăşurată săptămâna trecută între UE şi Londra, ultima programată, nu a reuşit să soluţioneze toate problemele rămase nerezolvate.

Principalele divergenţe sunt legate de solicitarea Bruxellesului ca în schimbul unui acord de comerţ liber - fără cote şi taxe vamale - Regatul Unit să aplice în continuare unele dintre normele blocului comunitar, pentru a evita o posibilă concurenţă neloială din partea britanicilor pe piaţa europeană. Un dosar sensibil este şi cel referitor la pescuit.

ADVERTISING

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie, la câteva zile după semnarea Acordului de retragere care includea condiţiile despărţirii.

Ţara a intrat de atunci într-o perioadă de tranziţie, până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxelles-ul şi Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relaţie, în special legătura comercială, cu speranţa că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021.

ADVERTISING

Dacă un asemenea acord nu este convenit, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regatul Unit va fi guvernată de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇