Hidroelectrica intră pe bursă pe 12 iulie. Preț final - 104 lei

Hidroelectrica intră pe bursă pe 12 iulie. Preț final - 104 lei

Prețul final al ofertei pentru acțiunile Hidroelectrica a fost stabilit la 104 lei.

Hidroelectrica, principalul producător de energie electrică din Romania şi una din cele mai profitabile companii de stat, anunţă astfel o capitalizare de piaţă de 46,8 miliarde de lei (9,4 miliarde euro).

Acţiunile Hidroelectrica, intră la tranzacţionare la BVB la 12 iulie, sub simbolul “H2O”.

”După închiderea ofertei, Hidroelectrica va aplica pentru admiterea (“Admiterea”) la listare şi tranzacţionarea acţiunilor sale în categoria Premium a pieţei reglementate a Bursei de Valori Bucureşti (“BVB”).

Detaliile ofertei: Preţul de Ofertă a fost stabilit la 104 lei pe Acţiune Oferită (“Preţul de Ofertă”), ceea ce implică o capitalizare de piaţă de 46,8 miliarde de lei (9,4 miliarde lei).

ADVERTISING

Investitorii de retail au avut dreptul la un discount de 3% din Preţul de Ofertă pentru acele ordine de cumpărare care au fost înregistrate în primele cinci zile lucrătoare ale Perioadei de Ofertă.

Preţul final de ofertă cu discount pentru acţiunile subscrise în aceste condiţii este de 100,88 lei pe Acţiune Oferită”, arată compania, într-un comunicat.

Oferta, incluzând acţiunile suplimentare supra-alocate în scop de stabilizare, constă în 89.708.177 de acţiuni, ce reprezintă 19,94% din capitalul social emis al Hidroelectrica şi întreaga participaţie a Fondului în societate.

Oferta a fost suprasubscrisă de mai multe ori, cererea fiind ridicată atât din partea investitorilor de la nivel global, cât şi din partea investitorilor din România. Alocarea acţiunilor oferite a avut loc pe 5 iulie 2023.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Societatea şi acţionarul vânzător au decis să realoce acţiuni din tranşa investitorilor instituţionali către tranşa investitorilor retail, iar ca urmare investitorilor instituţionali le-au fost alocate 71.766.542 acţiuni şi investitorilor de retail le-au fost alocate 17.941.635 de acţiuni, reprezentând 80%, şi, respectiv, 20% din numărul total de acţiuni vândute.

Imediat după admiterea la bursă, acţiunile Hidroelectrica vor fi incluse în indicele BET al BVB.

Anterior listării la bursă, acţiunile Hidroelectrica erau deţinute de Ministerul Energiei (80.06%) şi de Fondul Proprietatea (19.94%). Fondul Proprietatea a deţinut o participaţie minoritară în Hidroelectrica încă de la înfiinţare, în 2005.

ADVERTISING

Hidroelectrica şi Fondul sunt supuşi unei interdicţii de înstrăinare a acţiunilor pentru o perioadă ce a început pe 22 iunie 2023 şi se încheie după 180 zile de la data admiterii, iar acţionarul majoritar (statul) este supus unei interdicţii de înstrăinare a acţiunilor pentru o perioadă ce a început pe 22 iunie 2023 şi se încheie după 12 luni de la data admiterii.

„Suntem încântaţi de interesul puternic venit din partea investitorilor, ce a determinat succesul ofertei publice iniţiale a Hidroelectrica. Aceasta este o etapă marcantă ce va sprijini dezvoltarea pe termen lung a companiei noastre.

În numele societăţii, aştept cu nerăbdare să întâmpin noii acţionari ai Hidroelectrica. Avem o afacere extraordinară ce se bucură de o oportunitate unică – în calitate de lider în producţia de energie electrică din România, cu un portofoliu de energie 100% din surse regenerabile – de a stimula crearea de plus valoare pe măsură ce ajutăm ţara să realizeze tranziţia energetică.

În calitate de companie publică, aşteptăm cu nerăbdare să ţinem acţionarii la curent cu strategia noastră axată pe eficienţa operaţională, diversificarea şi extinderea afacerii cu scopul de a oferi beneficii pe termen lung tuturor părţilor interesate”, spune  Bogdan Badea, director executiv al Hidroelectrica.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇