Guvernul alocă 400 de milioane de lei pentru programul "Rabla pentru becuri"

Guvernul alocă 400 de milioane de lei pentru programul "Rabla pentru becuri"

Executivul va aproba, marţi, o hotărâre privind alocarea sumei de 400 milioane de lei pentru finanţarea programului „Rabla pentru becuri„, prin care cetăţenii vor primi vouchere la achiziţionarea unor becuri noi LED, mai performante din punct de vedere al consumului de energie electrică.

„O altă hotărâre de guvern importantă este cea prin care modificăm bugetul Fondului pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu. Practic, este acea hotărâre de guvern prin care punem în aplicare decizia luată pentru a finanţa proiectele de eficienţă energetică, de care vor beneficia cetăţenii şi comunităţile locale.

Prin decizia de astăzi, asigurăm un buget de 400 milioane lei pentru înlocuirea becurilor convenţionale din locuinţe cu becuri noi cu led, mai performante şi economice. Practic, îl putem numi programul Rabla pentru becuri", a anunţat premierul Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de guvern de marţi.

Declarații susținute de premierul Nicolae-Ionel Ciucă, la începutul ședinței de guvern din 29 noiembrie

Declarații susținute de premierul Nicolae-Ionel Ciucă, la începutul ședinței de guvern din 29 noiembrie

Publicată de Guvernul României pe Marţi, 29 noiembrie 2022

Totodată, comunităţile locale vor beneficia de un program pentru iluminatul public stradal, cu un buget de 500 milioane lei, pentru înlocuirea lămpilor vechi cu altele pe bază de led.

Ambele programe vor fi susţinute prin bugetul Fondului pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).

În luna septembrie a acestui an, ministrul Mediului, Barna Tanczos, anunţa că AFM a elaborat Ghidul programului "Rabla pentru becuri".

Acesta a subliniat că propunerea pe care a pregătit-o se bazează pe sistemul de la Rabla pentru electrocasnice.

"Cu voucherul primit se merge la magazinul care s-a înscris în program la AFM, pentru a putea fi un agent care vinde becurile respective. Ne vom referi strict la becurile cu led, care reduc consumul cu până la 70%, şi cu acel voucher şi becul vechi predat poate să achiziţioneze becuri noi, care reduc consumul semnificativ în gospodărie".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇