Ce tipuri de becuri există și cum se diferențiază?

Ce tipuri de becuri există și cum se diferențiază?

De la apariția primelor becuri și până în prezent, aceste obiecte de iluminat au fost în mod constant îmbunătățite. Mai mult decât atât, becurile au început să fie folosite într-o varietate de domenii, din cele mai diverse, îmbunătățind astfel calitatea vieții. Iată care sunt tipurile de becuri pe care le putem folosi în prezent și cum se diferențiază acestea.

Becuri LED

Becurile LED (light-emitting diode) sunt în acest moment unele dintre cele mai apreciate, fiind cunoscute de către oricine. În prezent, becurile led sunt folosite pentru industria auto, pentru segmentul de iluminat industrial și stradal, dar și în segmentul rezidențial.

ADVERTISING

Becurile LED aduc unele avantaje notabile comparativ cu becurile convenționale, iar dintre acestea pot fi menționate:

Lipsa căldurii emanate

Față de becurile cu incandescență, care iluminează difuzând căldură, becurile LED oferă un iluminat neutru, care nu încălzește instalațiile. Becurile au astfel o rezistență mai mare, iar instalațiile adiacente sunt și acestea protejate. În cazul becurilor cu incandescență, căldura degajată este destul de mare, fiind capabilă să topească firele instalațiilor sau accesoriile acestora.

Eficiență la nivel de iluminare

Becurile LED sunt cu mult mai eficiente decât becurile cu incandescență care au nevoie de timp pentru a putea atinge potențialul de iluminare dorit. Becurile LED iluminează instantaneu la intensitatea dorită, fără timpi de așteptare.

ADVERTISING

Durabilitate

Becurile LED au o durată foarte mare de viață, mai mare decât a oricărui tip de bec. Pentru că nu difuzează căldură, nu există niciun pericol în timpul exploatării, astfel că instalația este protejată ca întreg. Becurile de acest tip durează ani de zile, spre deosebire de cele uzuale, cu incandescență, care se ard după câteva zeci de ore de utilizare, de cele mai multe ori. 

Materiale de calitate

Becurile LED nu au ca avantaj doar tehnologia în sine de iluminare, ci și materialele folosite pentru realizarea lor. Deoarece sunt realizate din materiale de calitate, acestea au proprietatea de a proteja instalațiile și de a le conferi acestora durabilitate.

ADVERTISING

Aspect plăcut

Becurile LED sunt mult mai aspectuoase decât becurile convenționale, iar acest lucru le permite să fie utilizate în cadrul a diverse instalații de iluminat. În plus, becurile LED au un aspect modern, lucru care le permite să fie folosite chiar și în cadrul unor amenajări moderne. 

Becuri cu incandescență

Aceste tipuri de becuri sunt precursoarele becurilor inventate de către Thomas Edison, fiind și cea mai utilizată variantă de corp de iluminat de-a lungul timpului. Avantajele sale sunt prețul mic per produs și eficiență în iluminat, însă acestea se pierd în fața dezavantajelor: consumuri foarte mari de energie electrică, încălzire rapidă și lipsa durabilității. 

Becuri cu halogen

Becurile cu halogen sunt foarte asemănătoare becurilor cu incandescență, însă eficiența acestora este puțin mai ridicată. Chiar și ca preț, ele sunt mai scumpe decât becurile tradiționale, însă cel mai mare dezavantaj este faptul că halogenul este considerat a fi mai puțin prietenos cu mediul și cu sănătatea umană.

Becurile economice

Becurile economice reprezintă acele becuri spiralate sau curbate, considerate a folosi o cantitate mai mică de energie electrică pentru a ilumina. Avantajul acestor tipuri de becuri este prețul mic, însă durata de viață a acestora este adesea și ea destul de redusă. Apropiate ca structură și performanțe de becurile incandescente, becurile economice sunt utilizate cu precădere în spații mici, tocmai pentru că performanțele lor nu sunt foarte ridicate.

Alegerea unui tip de bec depinde de buget, dar și de factorii care țin de spațiul în care se dorește realizarea iluminatului. Este necesară alegerea corectă a becurilor, deoarece acestea pot nu doar să ofere un iluminat de calitate, ci și o economie substanțială de energie și un plus de protecție și de durabilitate.