Guvernul a aprobat creșterea valorii tichetelor de masă în două etape. Reacția patronatelor

Guvernul a aprobat creșterea valorii tichetelor de masă în două etape. Reacția patronatelor

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, majorarea valorii tichetului de masă, în contextul scăderii puterii de cumpărare a populaţiei, ca urmare a inflaţiei.

Majorarea va fi făcută în două etape, a anunţat, joi, Ministerul Muncii:

”Având în vedere că valoarea acestor tichete a rămas neschimbată în ultimele două semestre, deşi preţul alimentelor, cât şi al utilităţilor au crescut semnificativ, Executivul a decis majorarea în două etape a acestei valori:

  • de la 30 de lei la 35 de lei, începând cu data de 1 august 2023,
  • de la 35 la 40 de lei din 1 ianuarie 2024”.
ADVERTISING

Decizia a fost anunţată de premierul Marcel Ciolacu la începutul şedinţei de Guvern de joi.

Reacţia patronatelor

Directorul Confederației Patronale „Concordia”, Radu Burnete, spune că sunt firme care vor da aceste bonuri mai scump, dar sunt și firme care ar fi preferat ca această creștere să aibă loc de la 1 ianuarie 2024.

„Noi, în clipa în care am discutat-o cu Guvernul, nu am avut o poziție foarte fermă pentru că am avut sectoare pe care le reprezentăm și care ne-au spus că nu este o problemă pentru ei această creștere; altele ar fi preferat ca ea să aibă loc doar de la 1 ianuarie 2024 – cum se întâmpla în trecut.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pentru că, chiar dacă nu există obligativitatea aceasta, angajații, în principiu, când văd că pragul de deductibilitate a crescut de la 30 la 40 de lei pe zi, o să ceară angajatorului să facă această trecere de la 30 la 35 de lei în acest caz”, a explicat Radu Burnete, la Europa FM.

Așadar, creșterea este valabilă pentru instituțiile de stat. Legea nu le impune firmelor să ofere valoarea maximă a tichetului de masă, iar multe dintre ele au rămas la 20 de lei. Drept urmare, decizia depinde de conducerea și de fondurile de care dispun patronii.

ADVERTISING

„Există companii care vor putea face cu ușurință lucrul acesta. Există companii care sunt o perioadă la limită. Gândiți-vă că... mai ales în contextul discuțiilor celelalte pe care le avem acum – tot felul de măsuri fiscale noi, taxe și impozite. S-a aruncat pe masă inclusiv creșterea salariului minim din septembrie, dar sper să nu fie cazul și să păstrăm un calendar obișnuit.

Eu sunt sigur că vor pune la pachet cu toate celelalte anunțuri pe care le așteptăm de la Guvern, pentru că până la urmă un patron sau un șef de companie nu se uită la costuri așa linie cu linie, el se uită la costul total al firmei și încearcă să obțină un echilibru”, a explicat Radu Burnete.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇