Fuga ruşilor la Dubai: Vor să facă troc cu case de zeci de milioane de lire sterline

Fuga ruşilor la Dubai: Vor să facă troc cu case de zeci de milioane de lire sterline

Rușii bogați încearcă să-și schimbe proprietățile de lux din Londra cu imobile din Dubai. Este una dintre metodele inovatoare de a evita restricțiile financiare impuse de Occident după invazia Ucrainei.

O listă de proprietăți, inclusiv un conac din Knightsbridge în valoare de 34 de milioane de lire sterline și un apartament din Eaton Square, cu un preț de 8 milioane de lire sterline, circulă în ultimele săptămâni printre agenții imobiliari de lux care operează şi în emiratul din Golf.

Aceste proprietăţi sunt oferite de rușii dispuși să facă troc cu locuinţele din Londra pentru unele noi în Dubai, evitând astfel transferurile bancare și controlul asupra banilor, explică Financial Times.

ADVERTISING

Cumpărătorilor potențiali li se oferă reduceri mari la proprietățile din Marea Britanie.

Schimburile de case sunt cea mai recentă soluție a rușilor bogați care s-au trezit blocaţi de sistemul financiar occidental de la invazia Ucrainei.

Aproximativ 1.000 de persoane și companii au fost lovite până acum de sancțiunile occidentale, iar alţii se confruntă cu controale suplimentare, precum și dificultăți de transfer sau la deschiderea de conturi bancare.

Totuşi, există îndoieli că vreun rezident al Emiratelor Arabe Unite ar risca un astfel de schimb.

ADVERTISING

„Sunt foarte sceptic că acest lucru poate funcționa, există prea multă birocraţie necesară la Londra”, a spus un om de afaceri din Dubai, căruia i s-a arătat lista de către un agent imobiliar. „Dar asta arată cât de mult sunt dispuși să facă pentru a se sustrage sistemului financiar.”

Un avocat din Dubai crede că vor apărea dificultăți, deoarece orice tranzacție ar trebui să țină seama de taxele de timbru și alte obligații în ambele jurisdicții.

De cealaltă parte, există şi opinia că, atâta timp cât vânzătorul rus nu este el însuşi vizat de sancțiuni, astfel de tranzacții ar putea fi structurate eficient dacă ambele părţi semnează acordul de troc.

ADVERTISING

„Acest lucru este perfect legitim”, a spus un alt avocat din Dubai.

Dubai, refugiul ruşilor

Dubaiul a devenit un refugiu preferat de ruși pentru averea lor, pentru că Emiratele Arabe Unite au rămas neutre în privința conflictului din Ucraina. Practic, statul din Golf rămâne deschis pentru afaceri pentru rușii și ucrainenii care fug de război și de repercusiunile acestuia.

„Am văzut un aflux de clienți ruși de la începutul războiului ucrainean și acest lucru ne-a determinat să înființăm un birou dedicat pentru a-i deservi pe ruşi”, a declarat Michael Kortbawi, partener la firma de avocatură BSA Ahmad Bin Hezeem & din Dubai.

Abdullah Alajaji, fondatorul Driven Properties, cu sediul în Dubai, spune că firma sa a înregistrat valori semnificativ mai mari ale tranzacțiilor în acest an, în principal în proprietăți ultra-high-end și pe malul mării.

„Observăm o creștere clară a activității în valorile și volumele tranzacțiilor în ultimele luni și aceasta se datorează parțial cumpărătorilor ruși”, a precizat el.

Emiratele Arabe Unite aplică sancțiunile ONU, dar nu și pe cele introduse de SUA, Regatul Unit, UE sau Elveția.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇