Fostul șef ANAF acuză o eroare a ministrului Finanțelor: Am încasat cu 5,5 miliarde mai mult

Fostul șef ANAF acuză o eroare a ministrului Finanțelor: Am încasat cu 5,5 miliarde mai mult

Fostul şef ANAF Lucian Heiuş i-a răspuns marţi ministrului Finanţelor. El susţine că în declaraţia lui Adrian Câciu s-a strecurat o eroare, pentru că ANAF a încasat 148 miliarde de lei, cu 5,5 miliarde mai mult faţă de totalul declarat net.

”Îi atrag respectuos atenţia domnului ministru Adrian Câciu că în declaraţia dumnealui s-a strecurat o eroare.

Programul de încasări este net 156,9 miliarde lei, iar declaratul de care spune dânsul este declaratul brut 159,3 miliarde lei (din acesta se scad rambursările de TVA, pilonul 2 de pensii, fondul de tranziţie energetică, contribuţii de sănătate, etc, în total 16,7 miliarde lei) şi mai rămân net declarate 142,6 miliarde lei”, a scris fostul şef al ANAF pe Facebook.

ADVERTISING

Heiuş precizează că ANAF a încasat 148 miliarde de lei, cu 5,5 miliarde mai mult faţă de totalul declarat net.

Ministrul Finanţelor Adrian Câciu a anunţat, după demisia lui Lucian Heiuş, că Nicoleta Cârciumaru a fost propusă pentru a prelua conducerea ANAF şi că a propus şi schimbarea şefului Autorităţii Naţionale a Vămilor, subliniind că eficientizarea colectării taxelor şi recuperarea întârzierilor sunt strict necesare pentru consolidarea bugetară.

“Ce trebuie ştiut? Pentru primele 5 luni ale anului 2023, contribuabilii au declarat impozite şi taxe în valoare de 159,3 miliarde lei, în contextul în care programarea bugetară estima încasări de doar 156,9 miliarde de lei.

ADVERTISING

Aşadar, contribuabilii români au declarat că au de plată cu 2,4 miliarde de lei mai mult decât am estimat în programare.

Sumele încasate efectiv de ANAF au fost însă cu 8,9 miliarde de lei mai mici faţă de program şi cu 11,3 miliarde de lei mai mici faţă de ce s-a declarat.

Aceşti bani erau şi sunt imperios necesari României, nu numai pentru procesul de consolidare bugetară, dar mai ales pentru a asigura resursele necesare realizării investiţiilor şi acordării stimulentelor economice şi sociale angajate prin buget şi, în egală măsură, pentru a găsi soluţii suplimentare în vederea compensării erodării puterii de cumpărare suferite de cetăţenii şi companiile româneşti”, afirmă Câciu, conform unui comunicat al Ministerului Finanţelor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇