Ciucă dă vina pe marii contribuabili pentru deficit. Patronatele îi dau replica, iar ANAF ia firmele la puricat

Ciucă dă vina pe marii contribuabili pentru deficit. Patronatele îi dau replica, iar ANAF ia firmele la puricat

Radu Burnete, directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, critică declaraţia premierului Nicolae Ciucă cu privire la cauzele deficitului bugetar, afirmând că generează controverse şi interpretări nedorite.

Ciucă a declarat joi că Guvernul va identifica măsurile fiscale pentru „a chibzui” mai bine cheltuielile și a făcut un apel la marii contribuabili să-şi plătească datoriile către stat, iar instituţiile statului să asigure colectarea acestor venituri, subliniind că nu vor fi luate măsuri de austeritate.

"Ne dorim să gestionăm cheltuielile publice. Am luat decizia ca, la nivelul Guvernului, sigur o decizie pe care am discutat-o şi în coaliţie, să identificăm acele măsuri fiscale prin care să chibzuim mai bine cheltuielile, astfel încât să ne asigurăm că la finalul anului ne încadrăm în limitele de deficit.

ADVERTISING

Vreau să dau câteva detalii. Toate aceste măsuri au survenit din momentul în care, la finalul primului trimestru, am constatat că există un deficit în colectare, deficitul aparţine preponderent marilor contribuabili. Fac un apel public către marii contribuabili să-şi plătească datoriile către stat şi, în acelaşi timp, dau o sarcină instituţiilor statului să facă în aşa fel încât să-şi îndeplinească sarcinile de serviciu şi să asigure colectarea acestor venituri", a afirmat Ciucă.

Însă Radu Burnete spune că marii contribuabili din mediul privat au o disciplină fiscală ireproşabilă an de an.

"Confederaţia Patronală Concordia consideră că declaraţia premierului cu privire la cauzele deficitului bugetar generează controverse şi interpretări nedorite. Din analizele noastre, marii contribuabili din mediul privat au o disciplină fiscală ireproşabilă an de an şi nu avem informaţii care să ne facă să credem că în primul trimestru din 2023 lucrurile ar fi stat altfel.

ADVERTISING

Pentru majoritatea marilor companii private din România care şi-au plătit şi îşi plătesc mereu taxele la timp această generalizare înseamnă o nemeritată stigmă", a afirmat Radu Burnete, într-un comunicat citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, dacă sunt cazuri punctuale de mari contribuabili care nu şi-au plătit datoriile către stat, acestea trebuie transparentizate pentru a fi remediate.

Mai mult, Burnete precizează că cifrele din trecut arată că, în general, nu marile companii din mediul privat sunt cele care acumulează obligaţii fiscale restante, iar bunul mers al finanţelor publice depinde de aceste companii şi de faptul că achită mereu la timp taxele şi impozitele.

ADVERTISING

A fost suplimentată lista marilor contribuabili care vor fi controlați

Între timp, numărul marilor contribuabili controlați de inspectorii fiscali a fost suplimentat cu 144, spune președintele ANAF, Lucian Heiuș, la Antena 3.

„Acolo unde este o masă mare impozabilă, la Direcția de Mari Contribuabili, acolo trebuie să facem controale să vedem ce se întâmplă la marile firme, să putem să aducem și să scoatem la lumină cât mai mult din sumele care, poate, nu sunt declarate. Nu am o certitudine, dar pe analizele de risc pe care le vom face și pe controalele pe care le vom derula…

Deja am selectat 144 de mari contribuabili care vor fi controlați de echipe de inspecție fiscală din teritoriu. Pe lângă inspecțiile pe care le face Direcția de Mari Contribuabili cu aparatul propriu pe care îl are, ca să suplimentăm și să verificăm cât mai mulți din acești mari contribuabili, dăm delegare de competență la inspectori din alte colțuri ale țării ca să verifice aceste firme”, a declarat Lucian Heiuș, potrivit Mediafax.

Șeful ANAF afirmă că un control la o mare companie este complex și poate dura între șase și opt luni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇