Ciucă l-a demis pe șeful Vămilor și a luat act de plecarea șefilor de la ANAF și Agenția pentru Resurse Minerale: Instituțiile trebuie să fie mai performante

Ciucă l-a demis pe șeful Vămilor și a luat act de plecarea șefilor de la ANAF și Agenția pentru Resurse Minerale: Instituțiile trebuie să fie mai performante

Premierul Nicolae Ciucă anunţă marţi că l-a demis, azi, pe şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor şi că a luat act de demisiile şefilor ANAF şi Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.

Ciucă a făcut aceste anunțuri într-o postare pe Facebook, în care cere, după ce se află în fruntea Guvernului de un an și jumătate, instituții mai performante și o colectare mai bună la bugetul de stat.

„Creşterea economică pe care am obţinut-o trebuie să fie resimţită de oameni, iar pentru a reuşi acest lucru, instituţiile statului trebuie să fie mai performante. După un an în care PIB-ul ţării a crescut cu 49 miliarde de euro, trebuie să regăsim aceeaşi dinamică şi în încasările de la buget. Avem nevoie de un sistem de colectare mai eficient, prin care bugetul să aibă resursele necesare politicilor publice aşteptate de cetăţeni.

ADVERTISING

L-am demis, azi, pe șeful Autorității Naționale a Vămilor și am luat act de demisiile șefilor ANAF și Agenției Naționale pentru Resurse Minerale. Reformarea acestor instituții trebuie accelerată, prin digitalizare, profesionalizarea angajaților și eficientizarea procedurilor de lucru. Doar astfel vom putea valorifica în interes public rezultatele bune ale economiei și vom răspunde nevoilor sociale.

Prin continuarea programelor de investiții masive, colectare corectă a veniturilor la buget și exploatarea resurselor noastre naturale, România va intra într-o nouă etapă de modernizare, în beneficiul tuturor cetățenilor săi”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a Guvernului, în numele lui Ciucă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Lucian Heiuş anunțase luni seara, tot pe Facebook, că-și depune mandatul. El nu a dat un motiv, însă din scurtul bilanț pe care și l-a făcut reiese că ANAF a înregistrat o gaură de aproape 9 miliarde de lei în primele cinci luni din an, adică diferenţa între cât a estimat că va încasa şi cât a încasat efectiv.

Heiuș criticase de curând Finanțele pentru că au supraestimat veniturile în bugetul pe 2023 și a atras atunci atenția că ținta stabilită nu poate fi atinsă.

Aceste schimbări este însă foarte posibil să aibă loc mai degrabă în vederea rotativei guvernamentale. De exemplu, șefia Fiscului urmează să revină PSD. Rocada este momentan blocată de greva din Educație, liderii coaliției stabilind să o amâne până când va fi rezolvată situația din învățământ.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇