Ministrul de Finanțe anunță cine preia șefia ANAF și de ce a cerut demiterea șefului Vămilor: Lucrurile intră în normalitate

Ministrul de Finanțe anunță cine preia șefia ANAF și de ce a cerut demiterea șefului Vămilor: Lucrurile intră în normalitate

Ministrul Finanţelor Adrian Câciu a anunţat, după demisia şefului ANAF Lucian Heiuş, că Nicoleta Cîrciumaru a fost propusă pentru a prelua conducerea ANAF. Câciu dezvăluie și că șeful Vămilor a fost demis de premierul Nicolae Ciucă la propunerea sa.

„Astăzi s-au luat deciziile necesare pentru ca lucrurile să intre în normalitate. Am propus Prim-ministrului numirea în funcţia de preşedinte interimar al ANAF a doamnei Nicoleta Cîrciumaru şi încetarea mandatului preşedintelui AVR, alături de numirea unui nou preşedinte.

ADVERTISING

Ce trebuie ştiut? Pentru primele 5 luni ale anului 2023, contribuabilii au declarat impozite şi taxe în valoare de 159,3 miliarde lei, în contextul în care programarea bugetară estima încasări de doar 156,9 miliarde lei. Aşadar, contribuabilii români au declarat că au de plată cu 2,4 miliarde lei mai mult decât am estimat în programare. 

Sumele încasate efectiv de ANAF au fost însă cu 8,9 miliarde lei mai mici faţă de program şi cu 11,3 miliarde lei mai mici faţă de ce s-a declarat. Aceşti bani erau şi sunt imperios necesari României, nu numai pentru procesul de consolidare bugetară, dar mai ales pentru a asigura resursele necesare realizării investiţiilor şi acordării stimulentelor economice şi sociale angajate prin buget şi, în egală măsură, pentru a găsi soluţii suplimentare în vederea compensării erodării puterii de cumpărare suferite de cetăţenii şi companiile româneşti”, a motivat Câciu, conform unui comunicat al Ministerului Finanţelor.

ADVERTISING

De altfel, încă din luna aprilie, Adrian Câciu afirma că cel puţin trei instituţii trebuie să îşi dinamizeze activitatea: ANAF, Vama şi Oficiul de Combatere a Spălării Banilor. 

„Eficienţa sistemului de colectare trebuie să crească pentru că oamenii aşteaptă de la noi resursele necesare implementării unor politici publice care să contribuie la creşterea calităţii vieţii lor. În acest context, îi urez succes noului preşedinte al ANAF care are misiunea de a recupera întârzierile şi de a asigura o colectare eficientă, însoţită de măsuri concrete de combatere a evaziunii fiscale şi a fraudei”, conchide Câciu.

ADVERTISING

Cîrciumaru e vicepreședinte al ANAF, fiind numită în această funcție la începutul lunii mai.

La acel moment, echipa de comunicare a ANAF a prezentat-o ca fiind un profesionist „cu o experiență de peste 20 de ani în Administrația Fiscală, ultimii chiar la conducerea Administrației Sector 6 a Finanțelor Publice și apoi a Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice a municipiului București”.

Deși insistă pe eficientizarea instituțiilor în discurs, surse politice spun că acest val de demisii și demiteri nu e altceva decât preambulul rotativei guvernamentale. Șefia Fiscului era programat să treacă la PSD, odată cu rocada premierilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇