FMI avertizează: Poate veni o nouă prăbuşire a pieţelor bursiere

FMI avertizează: Poate veni o nouă prăbuşire a pieţelor bursiere

Pieţele bursiere şi alte active riscante ar putea suferi o a două prăbuşire dacă pandemia de coronavirus (COVID-19) se extinde considerabil, sunt reintroduse măsurile de izolare sau cresc din nou tensiunile comerciale, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internaţional.

„O discrepanţă” între pieţele financiare şi perspectivele economice iese la iveală, ceea ce „sporeşte spectrul unei alte corecţii a preţurilor activelor riscante”, evaluările pe multe pieţe de acţiuni şi bonduri corporative fiind „suprasolicitate”, potrivit raportului realizat de Tobias Adrian, directorul Departamentului FMI pentru pieţele de capital, şi Aditya Narain, directorul adjunct al aceluiaşi departament, preluat de Reuters.

ADVERTISING

Avertismentul vine la doar o zi după ce Fondul Monetar Internaţional a revizuit în scădere semnificativă estimările privind evoluţia economiei mondiale în acest an, deoarece efectele negative ale pandemiei sunt mai accentuate decât s-a anticipat.

Dacă în aprilie FMI estima că economia globală va înregistra în 2020 un declin de 3%, conform noilor previziuni instituţia financiară internaţională se aşteaptă la o contracţie de 4,9% în 2020.

În 2021, economia globală ar urma să înregistreze un avans de 5,4%, faţă de 5,8% previzionat în aprilie.

ADVERTISING

FMI înrăutăţeşte semnificativ estimările privind evoluţia economiei: Pandemia ne poate aduce înapoi în timp, la capitolul sărăcie

FMI: Economia, vulnerabilă la un al doilea val de infecții și tulburări sociale

O corecţie ar putea fi determinată de o recesiune mai amplă şi mai îndelungată decât se estimează în prezent, de un al doilea val de infecţii sau de reintroducerea măsurilor de izolare.

Un val extins de turbulenţe sociale, ca răspuns la sporirea inegalităţii economice, ar putea afecta de asemenea încrederea investitorilor, apreciază oficialii FMI.

ADVERTISING

"Suntem îngrijoraţi de panica din economie, de faptul că actuala criză ar putea dura mai mult decât am anticipat şi ar putea fi mai extinsă, în urma nivelului ridicat al şomajului şi al potenţialului pentru falimente. Aceste evoluţii sunt dificil de contracarat", a declarat Tobias Adrian.

Acesta a adăugat: "O corecţie semnificativă a preţurilor activelor ar putea duce la ieşiri de capital masive, aşa cum s-a întâmplat la începutul acestui an, şi posibil la vânzări accelerate de active".

În timp ce băncile au intrat în criză cu un nivel mai ridicat al lichidităţilor şi al rezervelor de capital (capital buffers), falimentele vor testa rezilienţa sectorului bancar, se arată în raportul FMI.

Ionuț Dumitru: Criza provocată de pandemie nu seamănă cu nimic din ce am văzut în ultimii 20-30 de ani. Sunt niște similarități cu o situație de război


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇