Ionuț Dumitru: Criza provocată de pandemie nu seamănă cu nimic din ce am văzut în ultimii 20-30 de ani. Sunt niște similarități cu o situație de război

Ionuț Dumitru: Criza provocată de pandemie nu seamănă cu nimic din ce am văzut în ultimii 20-30 de ani. Sunt niște similarități cu o situație de război

Pandemia COVID-19 a provocat o uriașă criză economică la nivel global. Iar previziunile Băncii Mondiale nu sunt deloc optimiste, instituția avertizând că ne vom confrunta cu cea mai profundă recesiune de la Al Doilea Razboi Mondial.

Mai mult, Banca Mondială preconizează că numărul țărilor care vor ajunge în recesiune în acest an va face să se contureze cea mai gravă criză din ultimii 150 de ani.

Redresarea economică se va produce diferit în fiecare stat, în funcție atât de evoluția pandemiei, dar și de situația economică în care s-a aflat țara respectivă înainte de apariția noului coronavirus.

Și, din păcate, România se află printre statele a căror economie era deja grav afectată cu mult înainte de declanșarea pandemiei.

Această criză ne-a prins cu un deficit bugetar mare și, se pare, pentru finalul anului se preconizează că se va situa în jurul a 8,5% din PIB.

ADVERTISING

"Criza provocată de pandemie nu seamănă cu nimic din ce am văzut în ultimii 20-30 de ani"

Întreaga lume s-a confruntat și în 2008 cu o uriașă recesiune. Însă criza economică provocată de pandemia COVID-19 este complet diferită, a declarat pentru SpotMedia.ro Ionuț Dumitru, economistul-șef al Raiffeisen Bank Romania si fostul șef al Consiliului Fiscal.

Mai mult, spune Ionuț Dumitru, nu seamănă cu nimic din ce a văzut în ultimii 20-30 de ani, având unele similarități cu o situație de război.

"Nu seamănă deloc cu criza din 2008, sunt alte cauze, alte efecte. Este complet diferită, nu seamană cu nimic din ce am văzut în ultimii 20-30 de ani. Este o criză generată de o pandemie, de o blocare a economiei pe fondul unor restricții în zona de distanțare socială.

Guvernele, pentru a controla contagiunea, au decis niște restricții destul de dure, care să țină sub control acest proces de contagiune, pentru că altfel s-ar fi produs o tragedie umanitară.

ADVERTISING

Și atunci economia a suferit și un șoc de ofertă. Sunt niste similarități cu o situație de război, dar nici cu situația de război nu suntem complet comparabili", a subliniat economistul-șef al Raiffeisen Bank Romania.

Criza generată de pandemia COVID-19 are alte cauze față de cea din 2008, adaugă fostul șef al Consiliului Fiscal. Iar în acest moment nu putem spune cu exactitate cât este ea de adâncă, pentru că nu știm dacă va urma un al doilea val de contagiune.

"Această criza are alte cauze, față de cea din 2008, nu știm cât de adâncă este și cât de rapidă va fi recuperarea. Pentru că nu știm în momentul de față, spre exemplu, dacă va urma sau nu un nou val de contagiune, de care depinde foarte mult și recuperarea economică ulterioară.

Dacă nu va urma un nou val, teoretic ar trebui să avem o recuperare în V, destul de rapidă. Însă este clar că chiar și fără un val doi de contagiune multe sectoare economice vor fi afectate o perioadă mai lungă de timp", a menționat Ionuț Dumitru.

ADVERTISING

Criza provocată de pandemie ne-a prins cu un deficit mare

În ceea ce privește măsurile pe care România trebuie să le implementeze pentru redresarea economiei, economistul-șef al Raiffeisen Bank România spune că "nu trebuie să reinventăm roata". Sunt măsuri pe care și alte țări le-au implementat.

Totuși, adaugă Ionuț Dumitru, între România și alte țări există o diferență majoră, mai ales în ceea ce privește deficitul bugetar. Țara noastră se confruntă încă din 2019 cu un deficit bugetar mare, ceea ce face ca spațiul de manevră pe care îl avem să fie limitat.

"Măsurile…nu trebuie sa reinventăm roata. Ce am implementat și noi sunt măsuri pe care și alte țări le-au implementat. Numai că între noi și celelalte state există o diferență majoră.

Și anume faptul că punctul de pornire la noi ne este nefavorabil, deficitul bugetar este unul foarte mare încă din 2019 și în acest context spațiul de manevră pe care îl avem este extrem de limitat.

Alte țări au pornit cu deficitele mult mai mici sau chiar cu surplusuri. A se vedea Germania care a avut surplusuri bugetare în ultimii ani, a se vedea Cehia, a se vedea Bulgaria, care de asemenea a avut surplusuri.

Sunt țări care au pornit cu o situație fiscal bugetară mult mai favorabilă față de noi și evident că au un spațiu de manevră mult mai mare.

Adică pot implementa măsuri de o amploare mult mai mare, care să ajute economia, și evident că acolo și criza se va resimți mult mai ușor", apreciază fostul șef al Consiliului Fiscal.

"Estimăm un deficit de 8,5%, posibil chiar mai mare, pentru acest an"

Deși România pornește cu acest handicap generat de deficitele foarte mari din anii anteriori, avem totuși un avantaj. Potrivit fostului șef al Consiliului Fiscal, structura noastră economică ne protejează puțin de efectele crizei.

Mai exact, în România domenii precum serviciile sau turismul, care au fost cel mai grav afectate de criza generată de COVID-19, au o pondere mai mică în PIB.

Însă, cu toate acestea, avem această lipsa de spațiu bugetar care ne limitează capacitatea de răspuns la criza economică.

"Noi plecăm cu acest handicap generat de deficitele foarte mari din anii anteriori. Avem o structură a economiei care ne protejează un pic de efectele crizei, în sensul în care serviciile, spre exemplu, în România au o pondere mai mică în PIB, iar ele au fost cele mai grav afectate. Turismul de asemenea are o pondere mult mai mică în România.

Dar cu toate acestea noi avem această lipsă de spațiu bugetar care ne limitează capacitatea de răspuns", a precizat economistul-șef al Raiffeisen Bank România.

Acesta preconizează pentru finalul anului 2020 un deficit bugetar de 8,5% din PIB, posibil chiar mai mare. Ionuț Dumitru subliniază însă că această estimare nu ia in calcul un al doilea val de pandemie COVID-19.

În aceste condiții, spune el, lucrurile s-ar complica foarte tare.

"Noi estimăm un deficit de 8,5%, posibil chiar mai mare, însă problema majoră este cea de finanțare. Deficitul îl poți duce la acel nivel la care îl poți finanța.

Iar părerea mea este că un deficit mai mare de 7-8% din PIB este foarte greu de finanțat, poate chiar imposibil. Estimarea este fără sa luăm în calcul un al doilea val. Cu un al doilea val, lucrurile se complica foarte tare", a menționat pentru SpotMedia.ro Ionuț Dumitru, economistul-șef al Raiffeisen Bank Romania si fostul șef al Consiliului Fiscal.

Luna trecută, Ministerul de Finanțe anunța ca deficitul bugetar prognozat pentru finalul anului este de 6,7% din PIB, în creștere cu aproximativ 2,4 puncte procentuale față de nivelul din 2019.

Citește și:

Daniel Dăianu: Impactul pandemiei asupra economiei e sever. Creșterea pensiilor, imposibil de suportat. Ar băga țara în șanț - Interviu (I)

Daniel Dăianu, despre măsurile ce trebuie luate pentru relansarea economiei si de ce nu am îndeplinit niciun criteriu pentru aderarea la zona euro - Interviu (II)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇