Firmele au mai puţin de o lună pentru convertirea acţiunilor la purtător, altfel riscă desființarea

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Firmele au mai puţin de o lună pentru convertirea acţiunilor la purtător, altfel riscă desfinţarea, conform prevederilor legii 129/2019, care interzice, începând cu data de 21 iulie 2019 emiterea de acţiuni la purtător şi care oferă un termen de 18 luni pentru convertirea acţiunilor la purtător.

Legea privind prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului obligă societăţile pe acţiuni şi în comandită pe acţiuni înregistrate în Registrul comerţului să facă conversia acţiunilor la purtător în acţiuni nominative şi să depună actul constitutiv actualizat la Ofi­ciul Registrului Comerţului. Neîn­deplinirea obligaţiei de conversie atrage dizol­varea compa­niei, precizează Ziarul Financiar.

ADVERTISING

Termenul limită pentru convertirea acţiunilor la purtător este 21 ianuarie 2021.

Ce sunt acțiunile la purtător

Acţiunile la purtător sunt acele acţiuni în care elementele de identificare ale titularului nu sunt menţionate în titlu. Aşadar, titularul acţiunii este posesorul acesteia, prin urmare deţine drepturile aferente acţiunii, dreptul de proprietate putând fi transmis prin simpla înstrăinare a titlului, după cum prevede legea 3/1990 a societăţilor comerciale. Noua lege a spălării banilor, care transpune în legislaţia internă o directivă a UE, inerzice însă acţiunile la purtător.

ADVERTISING

Astfel, în termen de 18 luni de la intrarea în vigoare a legii (21 iulie 2019), societăţile pe acţiuni şi în comandită pe acţiuni înregistrate în registrul comerţului vor trebui să efectueze conversia acţiunilor la purtător în acţiuni nominative şi să depună actul constitutiv actualizat la oficiul registrului comerţului. Neîndeplinirea obligaţiei de conversie de către societăţile pe acţiuni şi în comandită pe acţiuni atrage dizolvarea acestora.

Legea asigură transpunerea în legislaţia internă a Directivei UE 2015/849 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanţării terorismului.

ADVERTISING

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇