Economia Europei ar putea reveni la nivelul anterior crizei abia în 2022, estimează FMI

Economia Europei ar putea reveni la nivelul anterior crizei abia în 2022, estimează FMI

Economia Europei ar putea să revină la nivelul anterior crizei în 2022, a anunţat FMI. Instituția precizează însă că estimările sale depind de campania de vaccinare împotriva Covid-19.

În ultimele săptămâni, ţările europene au fost nevoite să introducă noi restricţii sau să întărească măsurile anterioare de sănătate publică, pe măsură ce infecţiile cu Covid-19 au crescut, transmite CNBC.

Acest lucru a dus la o revizuire în scădere de 0,2 puncte procentuale a prognozei de creştere a FMI pentru acest an, care se ridică în prezent la 4,5%.

ADVERTISING

"Presupunând că vaccinurile devin disponibile pe scară largă în vara anului 2021 şi pe tot parcursul anului 2022, creşterea PIB-ului este proiectată la 3,9% în 2022, aducând PIB-ul Europei la nivelul pre-pandemic", afirmă FMI în ultimele sale estimări economice regionale.

Perspective incerte

Cu toate acestea, incertitudinea asupra modului în care va evolua pandemia continuă să facă perspectivele incerte, mai ales când vine vorba de noi variante potenţiale şi de viteza de vaccinare.

”Există o necunoscută cu privire la cât de repede poate fi înfrânt cel de-al treilea val, pe care nu îl avem în prognoză, şi este cu siguranţă un risc negativ”, a declarat Alfred Kammer, directorul departamentului european al FMI, pentru CNBC.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Un risc este şi dacă vaccinarea va fi mai lentă decât ne aşteptăm cu toţii în prezent. Trebuie să fim pregătiţi ca virusul să ne surprindă din nou”, a mai spus el.

De fapt, cei 27 de membri ai Uniunii Europene au primit o nouă veste proastă, săptămâna aceasta. Johnson & Johnson a anunțat că va întârzia lansarea vaccinului său în Europa după ce autorităţile din SUA şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la complicaţiile extrem de rare de producere a unor cheaguri de sânge în urma vaccinării.

Acest vaccin era unul dintre cele patru pe care se baza blocul comunitar pentru a-şi accelera campania de vaccinare în al doilea trimestru al anului 2021.

ADVERTISING

Vaccinul dezvoltat de J&J era dorit în mod special de multe guverne, având în vedere că necesită o singură inoculare.

Creșteri de prețuri în toată Europa

FMI se mai aşteaptă la creşterea preţurilor în Europa pe tot parcursul anului 2021.

”Se prevede că inflaţia, limitată în prezent de slăbiciunea economică, se va accelera în 2021 cu 1,1 puncte procentuale, până la 3,1%, parţial din cauza preţurilor mai ridicate ale mărfurilor”, afirmă Fondul în raportul său.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇