După lockdown, puhoi de turişti în zonele deschise din Germania: "În fața hotelului s-a format o coadă lungă, șerpuind până la parcare"

După lockdown, puhoi de turişti în zonele deschise din Germania: "În fața hotelului s-a format o coadă lungă, șerpuind până la parcare"

Karsten Werner, managerul hotelului Strandgut Resort din Sankt Peter-Ording, n-a mai trăit o redeschidere atât de fulminantă. În primul weekend după lockdown, spune acesta, au fost închiriate toate cele 98 de camere.

Camerele încă nu erau pregătite, când în fața hotelului s-a format o coadă lungă, șerpuind până la locul de parcare. Bucuroși că pot, în sfârșit, să petreacă o vacanță în propria ţară, oaspeții au așteptat cu nerăbdare accesul în hotel, permis numai cu respectarea regulilor speciale, valabile în așa-numitele ”regiuni model”.

”Clienții sunt calmi și cooperanți. Cu toții doresc un pic de libertate”, spune Karsten Werner.

Alături de alte circa 300 de localuri din Sankt Peter-Ording și zona înconjurătoare, Werner și echipa sa fac parte din ”regiunea model Frisia de Nord”, în care sunt posibile din nou excursii turistice cu înnoptări în hoteluri ori mersul la restaurante și cafenele.

ADVERTISING

Popularele insule Sylt, Amrum, Föhr și Pellworm de la Marea Nordului fac, de asemenea, parte din proiect.

Peste 5.000 de companii din Frisia de Nord și-au manifestat dorința de a face parte din acesta, iar numărul lor crește constant. 

Condiții și pregătiri

Este un nou început și pentru șefa biroului de turism din Sankt Peter-Ording, Katharina Schirmbeck.

Pentru prima dată de când aceasta și-a preluat mandatul, turiștii au voie să rămână din nou peste noapte în staţiunea de la Marea Nordului.

”În sfârșit, St. Peter-Ording revine la viață. Toate unitățile de cazare s-au pregătit în detaliu și sunt fericite să își întâmpine oaspeții. Situația rezervărilor este dinamică, deoarece multe companii sunt în curs de înregistrare în proiect”. 

Înainte de sosire, oaspeții trebuie să își dea acordul scris cu privire la setul extins de reguli din regiunea model.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Acestea includ un test rapid antigen negativ la check-in la hotel, acordul privind înregistrarea și transmiterea rezultatelor testului, împreună cu datele personale, la autoritățile sanitare, precum și acordul de a prezenta un nou test negativ, o dată la fiecare 48 de ore.

Pandemia a pus turismul la pământ

În timp ce toată Germania se află în continuare în lockdown strict, în nordul țării turismul ia avânt, hotelurile fiind autorizate să aibă un grad de ocupare de sută la sută.

În urmă cu două săptămâni, prima regiune model de pe Marea Baltică (care include Schleiregion cu Eckernförde) s-a dovedit un succes. 

La Marea Nordului și Marea Baltică, timidele libertăți recâștigate sunt atent monitorizate de medici și oficiile de sănătate.

Dacă într-o regiune incidența infecțiilor atinge pragul de 100 timp de trei zile consecutiv, proiectul este anulat și turiștii trebuie să plece.

ADVERTISING

Numeroase centre de testare

Pentru a evita o atare situație neplăcută au fost înființate numeroase centre de testare, atât în Strandgut Resort, cât și la facilitățile de spa ori la multe puncte de trecere spre plajă.

În Sankt Peter-Ording există zece stații de testare rapidă pentru bicicliști. În restaurante, codul QR al unui test rapid actual este scanat, iar datele personale sunt înregistrate prin intermediul aplicației Luca. Persoanele complet vaccinate nu au nevoie de test. 

Obligativitatea purtării măștii este amintită cu ajutorul unor indicatoare mari amplasate în zona pietonală, precum și pe debarcader.

Personalul de securitate amintește turiștilor pe ton prietenos, dar ferm, de purtarea corectă a măștilor.

Proiectul model se desfășoară până la sfârșitul lunii mai cu perspectiva unei prelungiri.

”Am vrut doar să ieșim din Bavaria”, spune, amuzată, Claudia Hartmann. Ea și soțul ei provin din Ingolstadt. Ambii lucrează într-un centru de îngrijire a vârstnicilor și au fost vaccinați.

Turista povestește că a rezervat imediat un loc de parcare pentru rulote când a aflat de proiectul model.

Cuplul, care va petrece două săptămâni într-un camping din Tating, la nord de Sankt Peter-Ording, se plimbă zi de zi cu bicicleta pe coasta Mării Nordului. 

”Pentru noi e ca un strop de libertate”, spune turista în vârstă de 57 de ani. Cei doi soți asigură că nu sunt câtuși de puțin deranjați de restricții. ”Dacă ăsta este prețul libertății, atunci cu plăcere”, adaugă Hans Hartmann.  

În lumina unui soare cu dinți, la cel mult 10 grade, Lea Jansen savurează această zi de mai într-un șezlong la Marea Nordului alături de iubitul ei.

Cei doi au spun că au venit de la Hamburg, pentru o zi, din dorința de a lua o gură de aer curat și de a scăpa un pic de lockdown-ul strict din orașul hanseatic. 

Țin în mâini sandvișuri cu pește și pahare cu cafea, cumpărate de la chioșcul amplasat la debarcader, care nu solicită test negativ. Cine vine în regiune doar pentru plimbări nu trebuie să se înregistreze sau să se testeze.

Karsten Werner de la Strandgut Resort susține această diversitate: cine dorește poate cumpăra gustări și băuturi de la standul de vânzări din fața hotelului.

Werner spune că nu are emoții că proiectul ar putea eșua. ”Cu trei intervale orare pentru servirea mesei, reguli de distanțare și pereţi separatori în restaurant am făcut foarte bine față și vara trecută”, spune patronul.

Și Marco Lass, patronul unui hotel pe plajă, amplasat în buricul târgului la Sankt Peter-Ording, și-a redeschis localul dotat cu 60 de camere. Hotelul este ocupat în proporție de 70%, iar telefonul de la recepție sună neîncetat.

”Mulți clienți fideli ne întreabă dacă avem cu adevărat deschis. Unii anulează sau își modifică rezervarea, lucrurile sunt într-o permanentă mișcare”.

Între altele, oaspeții săi trebuie să decidă de acum înainte și un interval de timp pentru micul dejun și cină.

Ca parte a proiectului model, Lass afirmă că este conștient de responsabilitatea pe care el și colegii hotelieri din regiune o au pentru întreaga industrie: ”Nu este o problemă. Putem face aceste lucruri, însă toată lumea trebuie să respecte regulile jocului”. 

Autor: Anja Steinbuch

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇