După ce mii de firme s-au plâns de noul sistem informatic, Gorghiu o dă afară pe șefa de la Registrul Comerțului

După ce mii de firme s-au plâns de noul sistem informatic, Gorghiu o dă afară pe șefa de la Registrul Comerțului

Alina Gorghiu a revocat-o joi din funcție pe șefa ONRC, Valentina Burdescu, după ce Corpul de Control a constatat un management defectuos.

Mii de firme s-a plâns că au fost blocate de noul sistem informatic al instituţiei.

Problemele au început în iulie, când a fost luată decizia trecerii la noul sistem informatic- o investiție de 40 milioane de euro – menit să ușureze activitățile legate de înregistrările pe care firmele din România sunt obligate să le facă în cadrul Registrului Comerțului.

Noul sistem informatic nu a funcționat, activitatea ONRC fiind blocată săptămâni întregi.

ADVERTISING

Oficiul Național al Registrului Comerțului este instituție subordonată Ministerului Justiției.

Un comunicat de la MJ anunţă concluziile Corpului de Control trimis la ONRC pe 19 august:

  • management defectuos la nivelul conducerii O.N.R.C.
  • decizia punerii în producţie a noului sistem la data de 26 iulie 2024, precum şi suspendarea activităţii O.N.R.C. şi a oficiilor teritoriale în perioada 16-25 iulie au fost adoptate în mod exclusiv de către directorul Valentina Burdescu, fără consultarea personalului
  • deciziile cu privire la modul şi momentul implementării noului sistem informatic, precum şi testarea insuficientă a aplicaţiei informatice, au generat disfuncţionalităţi în activitatea instituţiei
ADVERTISING

Luiza Mardare a fost numită în funcţia de director general al ONRC. Despre ea, MJ susţine că este "o persoană cu experienţa unei funcţii de conducere, fiind director al ORCT Constanţa, familiarizată cu noul sistem implementat. Are o viziune amplă asupra organizării interne a instituţiei".

De asemenea, în aceste săptămâni, ministrul Justiţiei a solicitat conducerii ONRC să aibă o comunicare constantă şi transparentă cu mediul de afaceri, cu profesioniştii şi cu reprezentanţii celorlalte instituţii, pentru a soluţiona cât mai rapid deficienţele generate de implementarea noului sistem informatic.

ADVERTISING

În plus, Alina Gorghiu a solicitat conducerii ONRC să fie organizate şedinţe săptămânale cu directorii oficiilor teritoriale. O astfel de şedinţă a avut loc marţi, fiind identificate soluţii pentru depăşirea acestei perioade tranzitorii.

De asemenea, Ministerul Justiţiei a iniţiat o ordonanţă de urgenţă, adoptată deja în şedinţa de guvern de miercuri, prin care va fi alocat un număr mai mare de personal în soluţionarea dosarelor înregistrate la ONRC.

Prima măsură propusă prin OUG este reîncadrarea consilierilor juridici pe funcţii de registratori printr-o procedură internă, având în vedere că există 46 de posturi de registratori vacante la nivelul ONRC şi al oficiilor din ţară. Cea de-a doua măsură propune exercitarea de către personalul cu funcţie de conducere a atribuţiilor de registrator.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇