Din odiseea companiilor municipale: Cum s-a ales un șef numit de USR-PNL cu o majorare consistentă de salariu

Din odiseea companiilor municipale: Cum s-a ales un șef numit de USR-PNL cu o majorare consistentă de salariu

Salariul directorului Companiei Municipale de Iluminat Public SRL s-a majorat consistent chiar în mandatul de primar general al lui Nicușor Dan.

În anul 2020, până la jumătatea lunii decembrie, directorul general al companiei municipale a fost avocatul Adrian Nicolaide.

Acesta încasa o indemnizație lunară brută de 20.969 lei (ceea ce înseamnă că lua circa 12.262 lei net).

Pe 15 decembrie 2020, Nicolaide a demisionat. Iar Consiliul de administrație încă în funcție din vremea PSD- ALDE l-a numit în funcția de director general pe Adrian Corbu.

Corbu mai fusese director al companiei municipale. Și ajunsese în atenția presei pentru că e ginerele fostului primar PSD al Devei, Mircia Muntean, și fratele lui Mihai Corbu, care conducea Trustul de Clădiri Metropolitane.

ADVERTISING

A fost o numire suprinzătoare, mai ales că Nicușor Dan - deja de 2 luni în funcție - continua să susțină că majoritatea PNL USR care l-a susținut va prelua controlul companiilor și le va desființa.

CA-ul a și majorat atunci indemnizația de director general, în beneficiul lui Corbu. Mai exact, noului director general i s-a fixat o indemnizație de 24.867 lei, cu o cincime mai mare decât a predecesorului (în decembrie, Adrian Corbu a încasat chiar mai mulți bani decât valoarea netă a acestei indemnizații, dar e posibil să se fi bucurat de prime sau alte avantaje contractuale - n.red.).

Una peste alta, indemnizația directorului general al Compania Municipale Iluminat Public SA a crescut consistent, cu o cincime, chiar în mandatul lui Nicușor Dan.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Abia la o săptămână după majorarea indemnizației directorului general, pe 21 decembrie, USR și PNL au început procesul de preluare a companiei municipale. Și au lăsat neschimbată indemnizația directorul general, așa cum a fost ea stabilită la numirea lui Adrian Corbu, după cum a confirmat pentru spotmedia.ro actualul președinte al CA-ului companiei municipale, Andrei Diaconescu.

Adrian Corbu a fost înlocuit din funcția de director general, în aprilie 2021, cu Mircea Cristian Morozan. Iar acesta primește aceeași indemnizație ca și Corbu: 24.867 de lei brut (adică aproximativ 15.552 de lei net).

Cine e Mircea Cristian Morozan

Morozan a fost inspector de specialitate la Primăria Sectorului 4, între anii 1994 -1996. Ulterior, a ocupat mai multe funcții de șef serviciu la Administrația Rezervelor de Stat și la Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București.

ADVERTISING

Între 2004 și 2008, a fost director adjunct la Administrația Piețelor Sector 4. În următorii 4 ani a fost și consilier local în același sector.

A condus un an și firma Telecomunicații CFR SA. Iar din 2019 a lucrat ca inginer la uzina de reparații a Societății de Transport București (STB SA).

Ce se va întâmpla cu CM Iluminat Public SRL?

În baza unui contract semnat în data de 2 februarie 2020, Consiliul General a aprobat delegarea serviciului de iluminat public stradal către compania municipală Iluminat Public SRL pentru o perioadă de 5 ani.

În practică, această companie se ocupă de rețeaua de stâlpi de iluminat din oraș, de extinderea ei (în anumite cazuri), de iluminat ornamental pentru monumente. Și, la cererea PMB, coordonează și proiecte de iluminat festiv.

În perioada de Opoziție, PNL și USR au susținut că această companie se numără printre cele înființate ilegal. Și că simpla ei existență distorsionează piața de servicii, care ar trebui asigurate de societăți private.

La acest moment - din informațiile furnizate la solicitarea Spotmedia.ro - PMB nu mai internționează să desființeze această companie municipală.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇