Valul de frig va crește consumul de gaze. Ciucă zice că avem rezerve să trecem cu bine iarna, oricât de grea ar fi

Valul de frig va crește consumul de gaze. Ciucă zice că avem rezerve să trecem cu bine iarna, oricât de grea ar fi

România are rezervele necesare de gaze naturale pentru a trece cu bine iarna, indiferent de condiţiile meteorologice ale acestei perioade, susține premierul Nicolae Ciucă.

„La nivelul Guvernului am luat măsuri pentru asigurarea energiei necesare consumului cetăţenilor şi mediului de afaceri. Avem rezervele necesare de gaze naturale pentru a trece cu bine iarna. Gradul de umplere a depozitelor este astăzi la peste 62% din capacitate, ceea ce asigură consumul necesar populaţiei şi economiei, indiferent de condiţiile meteorologice ale acestei ierni”, afirmă premierul Ciucă, într-un mesaj postat duminică, pe Facebook.

ADVERTISING

Un mesaj similar a dat și ministrul Energiei, Virgil Popescu. El spune că România va depăși „fără probleme” eventualele vârfuri de consum generate de temperaturi negative.

„În contextul discuțiilor despre un vârf al temperaturilor reci care va afecta România, vreau să știți că țara noastră nu are nicio problemă în asigurarea cu gaze naturale pentru sezonul rece. Avem gaze în depozite și vom depăși fără probleme eventualele vârfuri de consum generate de temperaturi negative.

România are astăzi în depozite 1.866.300.000 metri cubi de gaze naturale. Mai mult cu aproape 780 de milioane de metri cubi de gaze decât aveam în perioada similară a anului trecut.

ADVERTISING

În plus, față de importurile care se realizează în prezent, mai avem posibilitatea de a importa un volum adițional de 300 de milioane de metri cubi de gaz azer, posibilitate pe care o putem folosi oricând ar fi nevoie”, a precizat Popescu.

Estimarea ministrului este că la finalul iernii, România va mai avea gaze în depozite. Pentru iarna următoare România avea la dispoziție 1 miliard de metri cubi de gaz din Republica Azerbaidjan, potrivit contractului semnat zilele acestea.

Situația în întreaga țară este destul de dificilă din cauza vremii. Ninge puternic și e viscol în mare parte din țară, mai multe drumuri închise, la fel și porturile, iar pe munte este risc maxim de avalanșă.

ADVERTISING

Mai mult, duminică dimineața, ANM a informat că un val de frig se va abate asupra României în următoarele cinci zile. De asemenea, a emis două coduri galbene de viscol.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇