Ninge puternic și e viscol în mare parte din țară: Mai multe drumuri închise, la fel și porturile. Atenție pe munte, e risc maxim de avalanșă! (Video)

Ninge puternic și e viscol în mare parte din țară: Mai multe drumuri închise, la fel și porturile. Atenție pe munte, e risc maxim de avalanșă! (Video)

Vremea rea continuă să facă probleme în țară. Mai multe drumuri sunt închise, se circulă cu dificultate în zonele în care ninge abundent, se intervine pentru eliberarea drumurilor unde au căzut copaci sau pentru restabilirea alimentării cu energie.

Mult de lucru au salvatorii montani, atât pe pârtiile de schi, dar și pe munte, unde sunt persoane rătăcite. O avalanșă puternică a avut loc în Făgăraș, afectând Cabana Capra și mașinile din parcarea acesteia. Riscul de avalanșă a fost ridicat la 5, nivelul maxim, la peste 1800 m altitudine. De asemenea, porturile sunt închise, iar pe mare avem furtună de gradul 9.

Veștile nu sunt bune nici pentru perioada următoare. Un val de frig se va abate asupra României în următoarele cinci zile, a informat, duminică dimineața, Administrația Națională de Meteorologie (ANM). De asemenea, au fost emise două coduri galbene de viscol.

Sâmbătă, un băiat de 14 ani a murit, după ce un copac a căzut pe mașina în care se afla cu părinții, în timp ce se apropiau de intrarea în Reșița.

Intervenții în 18 județe

Echipe de pompieri, jandarmi, forţe MAI, Salvamont şi personal cu utilaje aparţinând companiei de administrare a drumurilor naţionale au intervenit în 40 de localităţi din 18 judeţe afectate de viscol, ninsori abundente şi vânt puternic.

ADVERTISING

Bilanțul IGSU arată că pompierii au deblocat mai multe autovehicule înzăpezite, au degajat 48 de copaci, 6 stâlpi de electricitate şi mai multe cabluri electrice, care au avariat 11 autoturisme, 3 case, 13 imobile şi o anexă gospodărească. Județele în care s-a intervenit sunt Alba, Arad, Argeş, Bihor, Brăila, Buzău, Caraş Severin, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Hudenoara, Mureş, Sălaj, Sibiu, Timişoara şi Tulcea.

La acest moment se intervine în judeţele Alba, Argeş, Bihor, Brăila, Buzău, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Galaţi, Gorj şi Sibiu pentru deblocarea mai multor autoturisme blocate în zăpadă, pentru degajarea copacilor căzuţi pe carosabil, cât şi pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil.

Drumuri închise (potrivit Centrului Infotrafic al Poliției Române, ora 21:30)

Drumuri naționale cu circulația închisă, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile:

  • DN 22 Râmnicu Sărat, județul Buzău  - limita cu județul Brăila;
  • DN 23B Măicănești - Ciorăști, județul Vrancea.

Trafic restricționat (autovehicule cu masa mai mare de 7,5 tone):

  • DN 22 limită județul Buzău – municipiul Brăila;
  • DN 2B municipiul Brăila - municipiul Buzău.
ADVERTISING

Trafic restricționat (autovehicule cu masa mai mare de 3,5 tone):

  • DN 2C Costești, județul Buzău – limită cu județul Ialomița.         

Porturile au fost închise - Porturile de la Marea Neagră au fost închise din cauza vântului puternic, duminică dimineața. Pe mare este furtună de gradul 9.

Traficul aerian - traficul aerian a fost parţial afectat, fiind înregistrate întârzieri la câteva curse.

Evenimente și intervenții

  • Alba - Stâlpi de electricitate dislocaţi şi circulaţie îngreunată

Ninsoarea abundentă a cauzat probleme în mai multe zone ale judeţului Alba, circulaţia fiind afectată pe mai multe tronsoane din cauza viscolului, iar stâlpi de electricitate fiind doborâţi de vânt.

Autostrada A 1, închisă pe ambele sensuri pe tronsonul Boiţa – Cunţa nu a fost singurul drum din judeţul Aba afectat de viscol. Pe drumul judeţean DJ107, între Hăpria şi Straja, un autoturism a rămas blocat din cauza căderilor masive de zăpadă. În sprijinul şoferului a intervenit un echipaj de la Drumurile Judeţene.

Intervenții pentru asigurarea circulației pe DN 1 - Cluj-Turda și A3 - Săvădisla, jud. Cluj Echipele DRDP Cluj acționează în permanență cu utilaje cu lamă și material antiderapant pentru a menține practicabile, în condiții de siguranță, drumurile naționale și autostrăzile din administrareCirculați cu atenție și adaptați viteza la condițiile de drum!#deszăpezire #DRDPCluj

Publicată de Directia Regionala de Drumuri si Poduri Cluj pe Sâmbătă, 4 februarie 2023

Conform ISU Alba, la ieşirea din localitatea Măhăceni, pe drumul comunal 86, vântul a doborât pe carosabil doi stâlpi de electricitate. În zonă a intervenit Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Unirea pentru degajarea acestora de pe carosabil. La Cugir, un copac a căzut pe drumul judeţean 704, în zona barajului Raul Mic, iar în acest caz a intervenit a intervenit Serviciul Voluntar din localitate.

ADVERTISING

Mii de gospodării din Alba, din Munţii Apuseni şi Munţii Sebeşului, erau, duminică dimineaţa, fără energie electrică, din cauza avariilor provocate de viscol la zeci de posturi de transformare, în judeţ.

Salvatorii din cadrul ISU Alba au intervenit, duminică, alături de un medic de la Serviciul de Ambulanţă, cu o autoşenilată în localitatea Scărişoara, unde au fost solicitaţi să acorde ajutor medical unei femei de 33 de ani, care a născut în urmă cu trei zile şi care este inconştientă. Femeia preluată cu şenilata a intrat în stop cardio-respirator. Cadrele medicale au aplicat timp de câteva zeci de minute manevre de resuscitare, însă fără rezultat în cele din urmă find declarat decesul.

  • Argeș: Ninge abundent

Ninge abundent pe drumurile naționale din județul Argeș❗️Echipele Secției de Drumuri Naționale Pitești sunt mobilizate...

Publicată de Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere pe Sâmbătă, 4 februarie 2023
  • Constanța - se circulă în condiții de iarnă, au fost accidente

În mai multe localităţi din judeţul Constanţa se circulă în condiţii de iarnă, iar în unele porţiuni carosabilul este umed. De asemenea, în localitatea Potârnichea este oprită alimentarea cu energie electrică, fiind luată legătura cu reprezentanţii ENEL pentru remedierea situaţiei, informează ISU Dobrogea.

O maşină în care se aflau doi adulţi şi un copil a rămas înzăpezită în apropiere de localitatea constănţeană Negru Vodă, în municipiul Constanţa, un copac a căzut pe partea carosiblă, iar între localităţile Cuza-Vodă şi Mihail Kogălniceanu un autoturism s-a răsturnat în afara drumului, dar nu au fost persoane rănite. 

Mai multe mașini au rămas înzăpezite duminică după amiază. Se acţionează pe DJ 391 A pentru a scoate din nămeţi patru autovehicule blocate între Tufani şi Văleni.

  • Sibiu - turiști blocați la Păltiniș

Jandarmii sibieni au deszăpezit, duminică seara, un drum din zona Şanta, pentru a ajuta zece turişti, inclusiv copii, să poată să plece de la o cabană spre staţiunea Păltiniş.

  • Suceava - autocar răsturnat

Pompierii militari au intervenit, duminică seara, după ce un autocar cu pasageri s-a răsturnat în şanţ pe DN 29, între Salcea şi Dumbrăveni, a informat ISU Suceava. Sursa citată a precizat că în autocarul răsturnat se aflau şase persoane, niciuna dintre acestea neavând nevoie de îngrijiri medicale după accident.

  • Brașov - intervenția pe DN1, limitată de traficul intens

Drumarii acţionează, duminică seara, cu toate utilajele disponibile, pe sectorul braşovean al DN 1, însă intervenţiile sunt dificile din cauza valorilor ridicate de trafic, a declarat şeful Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Braşov, Tudor Duţu. Conform acestuia, în jurul orei 21:00, pe DN 1, coloana de autovehicule se întindea de la jumătatea localităţii Predeal până la limita judeţului Braşov (cu Prahova).

DN 1 este sută la sută practicabil. Și DN 73 A este practicabil, însă are şi "porţiuni albe".

  • Două avalanșe mari în Munții Făgăraș

Două avalanşe mari au avut loc, în cursul nopţii, în Munţii Făgăraş, la peste 2.000 de metri altitudine, una a lovit cabana Capra, alta a fost observată la Bâlea Lac, dar nicio persoană nu a fost rănită. Detalii, video și poze AICI.

”În prezent există o avertizare pentru avalanşă in Muntii Făgăraş, grad 5 din 5 la peste 1800 m şi grad 4 la sub 1800 m altitudine. Recomandăm turiştilor să nu se deplaseze în zona montană, iar turiştii cazaţi la cabanele de mare altitudine să evite deplasările în proximitatea versanţilor. Există riscul declanşării unor avalanşe de proporţii foarte mari care pot ajunge pana la cabanele montane”, anunţă duminică Serviciul Public Judeţean Salvamont Sibiu.

  • Salvamont: număr îngrijorător de mare de intervenții

Salvamont România informează că în ultimele 24 de ore au fost solicitaţi să intervină "la un număr îngrijorător de mare de evenimente montane", fiind salvate 118 persoane, dintre care 57 au fost predate către ambulanţe şi echipajele SMURD pentru a fi transportate la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Totodată, în intervalul menţionat s-au mai primit şi 53 de apeluri prin care se solicitau sfaturi şi informaţii despre diferite trasee turistice din zona montană şi despre domeniile schiabile.

La serviciul Salvamont Sinaia s-au înregistrat cele mai multe apeluri pentru intervenţie - 13, urmat de Salvamont Municipiul Braşov şi Salvamont Cluj cu câte 9, iar la Salmont Voineasa şi Salvamont Borşa au fost câte 7 solicitări de intervenţie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇