Cîțu: În premieră, România a depășit Ungaria la PIB pe cap de locuitor. Oficial al Băncii Mondiale: Nu există o certitudine

Cîțu: În premieră, România a depășit Ungaria la PIB pe cap de locuitor. Oficial al Băncii Mondiale: Nu există o certitudine

Presa a relatat la finalul săptămânii trecute că Marcel Ionescu-Heroiu, senior expert dezvoltare urbană la Banca Mondială, a anunțat că anul acesta România a depăşit, în premieră, Ungaria ca PIB pe cap de locuitor.

„În 2020, România a depăşit Slovacia, ca PIB pe cap de locuitor, iar anul acesta ţara noastră a depăşit Ungaria, ceea ce este o performanţă economică unică, este o premieră. Dacă tendinţele se menţin într-un orizont de timp de unul-doi ani, vom depăşi Polonia”, preciza Agerpres, citându-l pe oficialul BM la videoconferinţa Caravana Smart City Sibiu, organizată de Asociaţia Română Pentru Smart City, împreună cu Primăria Sibiu.

ADVERTISING

Iar această declarație a fost preluată de mai multe publicații. Ulterior, informația a fost distribuită și de premierul demis Florin Cîțu pe Facebook, afirmând că ”este un nou semnal că măsurile luate au fost cele potrivite, chiar și în perioadă de criză sanitară. Avem cea mai bună redresare economică din Europa, iar asta înseamnă că suntem pe drumul cel bun. Important este să nu facem pași în spate!”

În premieră, România a depășit Ungaria la PIB pe cap de locuitor. Vestea bună este că va depăși și Polonia, așa cum...

Publicată de Florin Cîţu pe Vineri, 29 octombrie 2021

Marcel Heroiu a declarat însă pentru HotNews că s-a referit la PIB/capita, calculat la paritatea puterii de cumpărare (care armonizează indicii de inflaţie în ţările UE, făcând posibilă comparaţia între ele).

ADVERTISING

Totodată, a afirmat el, expresia folosită a fost aceea că anul acesta am putea depăși Ungaria, neexistând în acest moment o certitudine în acest sens.

”În 2020, am ajuns ca PIB pe cap de locuitor peste Slovacia, anul acesta probabil am trecut de Ungaria, ceea ce este o performanță istorică, nu s-a mai întâmplat în istoria noastră să avem o performanță economică mai bună decât a Ungariei”, este, de fapt, declarația oficialului BM și pe care o puteți urmări la minutul 1.23.

Caravana Smart City Sibiu

Potrivit sursei citate, la începutul acestui an, distanța dintre România și Ungaria la capitolul PIB/capita la paritatea puterii de cumpărare era de 800 de euro.

ADVERTISING

Și deși această distanță s-a micșorat în ultimii 3 ani, nu înseamnă că în acest an sigur vom depăși Ungaria.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇